„Máme chatu v Jeseníkách a tam už je sněhu habaděj, nenechávám to na poslední chvíli, jelikož si pamatuju, že minulý rok v listopadu jsem čekal i dva týdny. Teď ještě není tak velký nápor," prozradil osmatřicetiletý řidič.

Zákon udává mít zimní pneumatiky až od začátku listopadu a navíc se odvolává na klimatické podmínky. Zimní pneu se stává povinností pouze v případech, že na cestách leží souvislá vrstva sněhu, ledu či námrazy anebo pokud lze tyto jevy předvídat.

Problém je v tom, že letní guma není na sněhu účinná jako ta zimní, řidič pak lehce havaruje. Hloubka dezénu u zimních by měla být minimálně 4 milimetry pro osobní auta a pro ty nad 3,5 tuny 6 milimetrů.

Sjetý vzorek totiž na cestách řidičům příliš nepomůže. Pneuservisy doporučují přezutí, pokud teploty klesnou pod osm deset stupňů.

„Prozatím je u nás čekací doba zhruba dva dny, pravda je, že loni touhle dobou jsme ještě nepřezouvali. Letos už napadl ve vyšších polohách sníh, a tudíž, lidé co jezdí třeba do Beskyd, či na Ostravsko, už potřebují přezutí. Přece jen, teploty už klesly pod deset stupňů, některá rána se pohybovaly i okolo dvou tří, tak už bychom přezutí doporučili," objasnil za kroměřížský pneuservis Pneu Plus Kroměříž vedoucí pobočky Petr Koubek.

Přezutí za zhruba sedm stovek

Za přezutí patnáctipalcových pneumatik na osobním autě zde lidé zaplatí zhruba sedm stovek.

Čekací doba je prozatím krátká, nával teprve přijde.

„Zatím máme zhruba den dva čekací dobu, největší nával čekáme obvykle v posledním týdnu v říjnu. Zákazníci u nás zaplatí za přezutí patnáctipalcových kol od šesti do sedmi set korun," objasnil Pavel Záruba z kroměřížského Pneuservisu Záruba.

Za přezutí patnáctek na osobák lidé zaplatí na Kroměřížsku zhruba od pěti do sedmi stovek.

„Samozřejmě že spousta lidí nechává přezutí až na poslední chvíli, to nezměníme, ale se zákazníky domlouváme termíny dopředu a vše zvládáme. Co se týče ceny přezutí za patnáctipalcová kola, záleží i na počtu závaží, ale zhruba od pěti set korun a výše," objasnil majitel holešovského pneuservisu Jiří Táborský.

V ATK autoservisu se zatím nečeká. „Za přezutí patnáctek u nás lidé zaplatí zhruba šest set. Co se týče náporu, prozatím vše zvládáme," objasnil majitel Tomáš Kunovský.

Daniela Zedníčková