Také v loňském hlasování vyhrálo sdružení nezávislých Za obnovu hospodárnosti a rozvoje Mrlínku, které získalo 54,73 procenta hlasů a obsadilo čtyři křesla v sedmičlenném zastupitelstvu. Tehdy se však zastupitelstvo rozpadlo.

Podle dosavadního starosty, který však loni stál v čele druhého Úsvitu přímé demokracie, opustili zastupitelstvo kvůli nekorektní kampani protistrany. Zastupitelé i náhradníci zvolení na kandidátce Úsvitu na mandáty rezignovali, počet zastupitelů klesl pod minimální pětičlennou hranici, a volby se tak museli opakovat.

„Teď už v žádném případě neodstoupíme. Necháme je se projevit, ať dělají jak umí nejlépe," řekl v neděli Deníku dosluhující starosta Mrlínku Pavel Hynek.

Podle něj to byla asi nejlepší varianta, jak mohly opakované volby dopadnout.

„V okamžiku, kdybychom čtyři mandáty získali my, okamžitě by nás druhá strana osočila, že jsme volby zmanipulovali, s tím jsme počítali. Podíváme se, jak jim to půjde. Jsem zvědavý jak dlouho jim to vydrží," pronesl.

Dosluhující starosta si prý i oddychl. V takové atmosféře je totiž podle něj těžké pracovat a dělat něco pro obec.

„Každopádně chci poděkovat voličům. Na podzim byl totiž mezi lídry kandidátek rozdíl asi osmnácti hlasů, teď snad dokonce jen sedmi, takže to byla velmi vyrovnaná partie," dodal Pavel Hynek.

Loni bylo v obci registrováno 237 voličů, hlas jich odevzdalo 193, což znamenalo volební účast 81,43 procenta. Ve víkendových opakovaných volbách dokonce účast o něco málo vzrostla. Z celkem 236 registrovaných voličů odevzdalo své obálky celkem 197, účast tedy vzrostla na 83,47 procenta.

Mrlínek byl jedinou obcí ve Zlínském kraji, kde se volební místnosti otevřely, v celé republice je jich dvaadvacet. „O 138 mandátů se ve 22 zastupitelstvech ucházelo 378 kandidátů," řekla Iva Ritschelová, předsedkyně Českého statistického ú­řadu.