„Dnes bude jasno nebo skoro jasno. Nejvyšší denní teploty čekáme od třiatřiceti až do sedmatřiceti stupňů,“ varoval ČHÚ.

Vysoké teploty mohou lidem způsobit zdravotní potíže, neměli by si proto plánovat delší cesty ani vykonávat fyzicky náročnou práci. Doporučuje se vyřídit si nutné záležitosti či nákupy brzy po ránu, kdy ještě není takové vedro.

„Velká horka znamenají zátěž pro lidi se srdečními potížemi, objevují se kolapsové stavy nebo mozkové příhody. Pro nás to znamená zvýšený počet výjezdů,“ přiblížil za krajské zdravotní záchranáře mluvčí a záchranář Petr Olšan.

Jiří Čunek
Hejtman Čunek vyhlásil stav nebezpečí pro Zlínský kraj

HURÁ K VODĚ, ALE S OPATRNOSTÍ

Na výrazně teplejší dny se připravují kromě záchranářů také koupaliště, kvůli horkům očekávají zvýšený nápor návštěvníků.

„Zvýšené teploty lidi jednoznačně na koupaliště lákají. Problém je v tom, že se na slunci patřičně nechrání. Proto se často stává, že dostanou úpal,“ sdělil plavčík zlínského koupaliště Panorama Václav Talaš.

Lidé by se měli chránit pokrývkami hlavy, opalovacími krémy a také by měli dostatečně pít.

„Slazené nápoje nejsou vhodné, proto bychom měli tělu dodávat především obyčejnou vodu. Je dobré snížit fyzickou aktivitu a odpočívat,“ dodal Talaš.

Přestože by měli lidé dodržovat pitný režim, ne všechny nápoje jsou k hydrataci těla ideální. Je proto dobré vybírat správně.

„Alkohol, káva, ani pivo nenahradí normální tekutiny. Právě naopak, odvádí vodu z těla,“ připomněl Olšan.

Vážná dopravní nehoda v centru Zlína: Dva strážníci převezeni do nemocnice.
Vážná dopravní nehoda v centru Zlína: Dva strážníci převezeni do nemocnice

VYUŽITÁ ENERGIE

Zato fotovoltaickým panelům teplo vyhovuje, majitelé těchto elektráren si tak nemusí dělat starosti.

„Je to zařízení vyrobené tak, aby přitahovalo sluneční paprsky. Takže pro něj vyšší teploty nejsou rozhodně žádný problém,“ ujistil majitel fotovoltaické elektrárny Jiří Lačňák.

Velké množství vyrobené elektrické energie podle něj však může způsobit starosti distributorovi.

„Do distribuční sítě jde přebytek vyrobené energie. Jelikož se v létě netopí a spotřebovává se tak málo energie, do sítě z fotovoltaických elektráren putují velké přebytky a síť by se mohla přetížit. Proto to někdy distributoři vypnou,“ vysvětlil Lačňák.

Autorka: MICHAELA KOLKOVÁ

Zdeněk Pohlreich
Garden Food Festival láká na Pohlreicha, pštrosí speciality i místní dobroty