Například provozovatelka kroměřížského zverimexu Zdeňka Zaoralová potvrzuje, že v předvánoční době se živá zvířata prodávají o něco víc než přes rok.

„Lidé chodí hlavně na králíčky, želvičky nebo i rybičky. Buď přijdou s tím, že dotyčný už má třeba akvárium a chtějí mu do něj něco koupit, nebo rodiče kupují malé akvárium pro úplného začátečníka," řekla Zaoralová.

Podle ní většina lidí přijde s jasnou vizí. „Někdy se zeptají, co je vhodné třeba pro desetileté dítě. Přijdou třeba s tím, že jim umřel křeček a chtějí jim dát na Vánoce nového," popisuje své zkušenosti provozovatelka.

Zákazníky prý vždy upozorní na to, že zvíře už se nedá vrátit. „Není to věc, která by se dala odložit, když přestane bavit. Většinou k tomu ale přistupují velmi zodpovědně," potvrdila Zaoralová.

Podle majitelky dalšího zverimexu Zdeňky Novákové lidé kupují prakticky všechna zvířata. „Nedá se říct, že by bylo něco víc v módě. Prodáváme křečky, rybičky i ptáky. Pokud ale přijdou děti, tak jim zvíře neprodáme, pokud nemají souhlas rodičů. Ti někdy koupí klec a po svátcích si s dítětem přijdou vybrat konkrétní zvířátko," doplnila Nováková.

Podle Renaty Cettlové, ošetřovatelky z psího útulku Čápka v Kroměříži, si lidé u nich psy jako vánoční dárek vyzvednou jen opravdu málokdy. „Když nám ostatně někdo řekne, že chce zvíře jako dárek pod stromeček, tak jim ho ani nedáme, protože je velmi velká pravděpodobnost, že by se po Vánocích pejsek vrátil. Po zimních prázdninách se omrzí a protože stál jen dvě stovky, opouští se snadněji než draze koupené zvíře," seznamuje s drsnou realitou útulku ošetřovatelka.

Podle ní se ale možná i díky tomu v Kroměříži málokdy setkají s tím, že by po vánočních svátcích měli kotce plné odložených štěňat. „Pracuji tu už deset let a zatím jsem nezaznamenala, že by lidé zvířata odkládali po Vánocích častěji," tvrdí Cettlová.

Najdou se i lidé, kteří se před koupí zvířete zajdou poradit k odborníkovi. Takových je ale samozřejmě jen pár. Podle kroměřížského veterináře Jana Snopka chtějí obvykle vědět, co chování zvířete obnáší, a většinou se jedná právě o psy.

„Chodívají před Vánocemi ale i po nich s tím, že dostali zvíře a neví co s ním, tak chtějí radu: čím ho živit, jak se k němu chovat, kolik stojí očkování a podobně," líčí zvěrolékař.

Podle něj jsou momentálně celosvětovým trendem kočky. „Neplatí se za ni poplatky, sežere toho mnohem méně než pes, nemusí se s ní chodit ven, stačí jí koupit záchodek a bez nějaké újmy nebo stresu může celý život žít v bytě. Kdežto psovi se člověk musí věnovat," shrnul veterinář výhody trendu, který se podle něj jistě časem rozšíří i u nás.