Nedělní bouřka napáchala škody nejen na majetku: v Brně způsobila vážné zranění fanoušků na fotbalovém utkání tamní Zbrojovky s pražskou Spartou. K zemi se tam zřítil suchý topol a jeho větve poranily čtyři lidi.

Například v okolí kroměřížského a hulínského stadionu prý ale podle majitele tamních klubů Zdeňka Zlámala takové nebezpečí nehrozí.

„V Kroměříži žádné stromy v okolí stadionu ani nejsou, v Hulíně jsou pak v dostatečné vzdálenosti od hrací plochy. Problémy by to mohl být spíš na vesnicích, kde bývají hřiště osázena topoly," míní Zlámal, který je zároveň místopředsedou Fotbalové asociace ČR.

Podle něj nelze jednoznačně říci, na čí straně došlo při nedělním neštěstí k chybě. Úřady v Brně se totiž o míru zavinění stále přou.

„Je jedno, jestli je to na pozemku města nebo stadionu. Stalo se to v areálu klubu a je to velmi nepříjemná věc. Nikdo nejspíš nečekal takovou náhlou změnu počasí. Doufám, že všechno dobře dopadne," poznamenal Zlámal.

Sám prý byl už několikrát svědkem přerušení utkání kvůli bouřce, vždy se prý ale utkání dohrálo a nedošlo ani k žádnému zranění.

Na zápas brněnské Zbrojovky se jel o uplynulém víkendu podívat i Vojtěch Kryštof ze Střílek: a pád topolu viděl na vlastní oči, stál totiž jen o pár metrů dál.

„Byl jsem v řadě u stánku s občerstvením a viděl, jak se topol začíná naklánět a padat dolů. Bylo to tak rychlé, že nešlo reagovat. Stát o pár metrů dál, tak tady nemusím být," poznamenal Kryštof.

Stromy ale vítr v neděli vyvracel také přímo na Kroměřížsku. K zemi šla například v Kvasicích jedna z tamních lip. Naštěstí v okolí nebyli žádní lidé a pád se tak obešel bez zranění. Škody na majetku ale kmen způsobil.

„Lípa se svalila na plot, naštěstí nikoho nezranila," dodal kvasický starosta Lubomír Musil.

S odstraněním starých stromů neváhali už v minulosti například v Cetechovicích. Akáty, které zdobily plných sto let okolí tamního hřbitova, byly podle starostky Evy Váňové počátkem března pokáceny, protože byly staré a ohrožovaly bezpečnost.

„V době bouřek se mohl kmen kdykoliv zřítit a způsobit neštěstí. Nechali jsme si zhotovit znalecký posudek a na základě něho jsme stromy pokáceli. Do podzimu se rozhodneme, zda tady vysadíme nové nebo jen keře," uzavřela Váňová.

Patrně nejsledovanější kauzou tohoto typu ve Zlínském kraji v posledních letech byl případ z krajského města, kde se 22. ledna 2009 nedaleko tamního tržiště Pod Kaštany na skupinku sedmi lidí zřítil mohutný strom. Smrtelně zranil dva dvanáctileté chlapce, těžce zranil jednu ženu a další čtyři lidi poranil lehce.

Tři zaměstnanci zlínského magistrátu kvůli neštěstí stanuli o dva roky později před soudem, krajský senát ve Zlíně je ale osvobodil s oddůvodněním, že pádu stromu nešlo nijak zabránit ani ho předvídat.

Předsedkyně senátu Jitka Macháňová tehdy také upozornila na to, že u nás neexistuje právní předpis, který by určoval městům, jakým způsobem mají kontrolovat své stromy.

Znáte ve vašem okolí stromy, které hrozí zřícením? Napište nám nebo diskutujte s dalšími čtenáři pod článkem!