Medvídě nyní každý den dovádí ve venkovním výběhu. Díky kamerovému systému pozorovali chovatelé jeho vývoj od prvních dnů. „Sameček přišel na svět loni v prosinci, teprve po třech měsících si však chovatelé mohli oddychnout. Medvídě při příchodu na svět váží pouze 400 gramů, je slepé, takřka bez srsti a bezbranné,“ popsala mluvčí zoo Romana Mikešová.

Saraswathi je pečlivá máma, sameček dobře prospívá

Desetiletá samice Saraswathi se opět projevila jako pečlivá matka. „Sameček zdárně prospívá, je ve skvělé kondici. Jeho váhu nyní odhadujeme kolem osmi kilogramů. Stále je závislý na mateřském mléku, začíná však již ochutnávat i ovoce a hmyz. Dokáže se už také vyšplhat na záda samice, pevně se chytne dlouhých hřbetních chlupů a nechá se vozit,“ doplnil zoolog Zdeněk Čech.

Zlínská zoo letos hlásí rekordní počet vylíhnutých mláďat želvy ostruhaté; březen 2023
Už se líhnou. Zlínská zoo hlásí rekordní počet mláďat želvy ostruhaté

Rodičovský pár - desetiletého samce Druva a stejně starou samici Saraswathi - zahrada získala v roce 2015 z indické Zoo Mysore. „Po téměř 30 letech se tak podařilo obnovit chov tohoto nápadného medvěda,“ sdělila Romana Mikešová.

Medvědy pyskaté mohou lidé pozorovat pouze v sedmi evropských zoo. „Doufali jsme, že náš medvědí pár přispěje k oživení současné evropské populace medvědů pyskatých, která čítá 18 jedinců. Je skvělé, že se nám opětovně podařilo navázat na první odchov mláděte v roce 2018,“ uvedl zoolog Zdeněk Čech.

Zoo Lešná Zlín.
Mimořádný rok zlínské zoo. Zahrada patří mezi nejlepší v Evropě

Mládě zůstane ve zlínské zoo minimálně dva a půl roku. „Poté mu společně s koordinátorem chovu medvědů pyskatých najdeme nový domov v některé evropské nebo světové zoo,“ vysvětli Zdeněk Čech.

Špatný zrak a sluch nahrazuje medvěd čichem

Medvěd pyskatý patří mezi výrazné druhy medvědů díky své huňaté srsti a dlouhým chlupům na uších, krku a plecích. Ve volné přírodě se živí hlavně mravenci, termity a ovocem. Potravu hledá výhradně čichem, má totiž špatný zrak a velmi špatný sluch.

„Hnízda hmyzu otvírá dlouhými osmicentimetrovými drápy na předních nohách. Při jídle přitiskne čenich k otvoru, zavře nozdry, jazyk stočí do úzké ruličky a hmyz vsaje mezerou mezi chybějícími předními řezáky. Při tomto nasávání způsobuje hlasitý zvuk připomínající hučení vysavače,“ popsala Romana Mikešová.

Zajímavá fakta o medvědu pyskatém:
- délka těla se u dospělých zvířat pohybuje od 1,5 do 1,8 metru, váha pak od 100 až do 140 kilogramů
- mládě přichází na svět po sedmiměsíční březosti, se samicí zůstává až do svých tří let věku
- domovinou medvědů pyskatých jsou lesy v Indii, Nepálu, Bangladéši a Ceylonu
- populace zvířat ve volné přírodě se odhaduje kolem deseti tisíc jedinců. Početní stavy ale neustále klesají kvůli ničení životního prostředí a lovu pro údajně léčivé části těla