Označení Perla Zlínska 2007 může od soboty používat jednatřicet mléčných, pekárenských nebo masných výrobků.
„Do letošního druhého ročníku soutěže se přihlásilo pětadvacet firem se sto devíti výrobky,“ uvedla Jana Brázdilová z Agrární komory Zlínského kraje, která projekt realizuje. Ve srovnání s loňskem byla podle ní účast slabší. „Je to dáno tím, že Perla Zlínska ještě nemá takovou váhu jako kupříkladu Klasa,“ vysvětlila Brázdilová.
Porota mezi produkty rozdělila celkem jednatřicet perel, z nichž dvě získala například Mlékárna Valašské Meziříčí. „Má to pro nás velký význam, zákazníci v poslední době na původ potravin slyší,“ uvedl vedoucí obchodu a marketingu Zdeněk Bukovjan.
Regionální výrobci jsou úspěšní i v získávání národní známky Klasa
Jde v posledních dvou týdnech už o druhé ocenění. „Nedávno jsme za Bio kysaný nápoj čistý získali ocenění Mlékárenský výrobek roku 2007. Náš ochucený jahodový nápoj skončil hned za ním na druhém místě,“ připomněl Bukovjan.
Oba nápoje mají shodou okolností i známku Klasa. Prestižní značku, která je udílena v deseti kategoriích, má v současnosti 1423 výrobků od 203 podniků.
„Zastoupení Zlínského kraje je slušné. Bezkonkurenčně však vítězí v produkci Klasa mléčných výrobků. Z 272 výrobců z celé republiky má známku celkem 72 výrobků od pěti producentů,“ uvedl Vilém Frček z tiskového oddělení Státního zemědělského intervenčního fondu, který značku spravuje.