Ačkoliv osud Presserových není přesně zdokumentován, jejich životy patrně vyhasly v Trostinci, respektive Buchenwaldu.

Ze dne na den se vytratili ze světa, nic po nich nezbylo. Jen opuštěný byt v Kollárově ulici, kde všichni žili a Felix zde jako praktický lékař taktéž ordinoval.

Od včerejšího dne si lidé jdoucí kolem domu, který je pro Kroměřížany znám jako sídlo bývalé knihovny, mohou připomenout jejich památku.

Na chodníku totiž přibyly čtyři takzvané kameny zmizelých, které si kladou za cíl upozornit na tragické osudy Židů za druhé světové války.

Jedná se o vsazené dlažební kostky s mosazným povrchem, na kterých jsou vyryta jména a pár základních informací. Starosta Jaroslav Němec při slavnostním odhalování kamenů zmizelých uvedl, že pro Kroměříž mají tyto pomníky dvojí význam.

„Máme je brát jako vzpomínku a úctu k lidem, kteří zde žili,“ pověděl starosta.

A pro Kroměříž mají kameny zmizelých také druhotný význam v tom, že upozorňují na fakt, že zde svého času byla velká židovská komunita,“ pověděl starosta.

Ilustrační foto
Kroměříž otevře nové jesle. Zájem je už teď veliký

Válku nepřežili čtyři lékaři

Ředitelka Státního okresního archivu v Kroměříži Jitka Zezulová doplnila, že válku nepřežili v Kroměříži čtyři lékaři. Z nich dva byli židovského původu.

„U Presserů se jedná o příběh poměrně mladé rodiny, která zemřela jen z náboženských důvodů. Máme však o nich málo údajů, příliš je neznáme. Jsou pro nás otazníkem a neznámou. Jsem ráda, že město Kroměříž věnuje těmto obyvatelům pozornost,“ nechala se slyšet Zezulová.

O důležitosti neustálého připomínání si a vzpomínání na minulost hovořila také místostarostka Daniela Hebnarová.

„Neměli bychom zapomínat. Historie se opakuje a lidský život je příliš krátký,“ řekla Hebnarová Deníku.

Výstava Myslivost a příroda - výstaviště Floria  Kroměříž
TÝDEN OBRAZEM: myslivecká výstava, hledání pokladu i běžci v dešti

Židovská komunita zanikla úplně

Židé žili v Kroměříži už od počátku 14. století. Na konci 19. století jich zde bylo na 800, v roce 1930 se ale k judaismu hlásily už jen necelé čtyři stovky obyvatel města.

Židé obývali zejména dnešní Moravcovu a Tylovu ulici, jednalo se o uzavřené ghetto s asi 40 domy. Komunita byla zničena v roce 1942, kdy nacisté vyhodili do vzduchu i synagogu, jež stála na místě dnešního kulturního domu.

Po druhé světové válce, kterou nepřežilo 268 židovských obyvatel Kroměříže, byla komunita obnovena, ale později pro nízký počet členů změněna na sbor věřících. Po roce 1980 zanikl i ten.

VYDALI ZE SEBE VŠE. Nepřízeň počasí rozhodně běžcům nepřekážela. Bravurně se všichni s tratí poprali.
Desítky běžců si poměřili síly na 1/2 a 1/4 maratonu v Kroměříži