V poslední době ale přibývá realitních podvodů a ministerstvo pro místní rozvoj se proto rozhodlo dát odvětví s vysokými obraty jasnější pravidla. Začalo pracovat na zákoně pro regulaci, který by měl vyjít v platnost nejdříve v roce 2017. A realitní kanceláře na Kroměřížsku to vítají: po podobném zákoně prý volají několik let.

„Je velký problém, že makléře může v dnešní době dělat kdokoliv bez patřičného vzdělání, zkušenosti a odborných znalostí," míní třeba jednatel realitní kancelíře Klíč v Kroměříži Róbert Scholaster.

Podle něj je nutné, aby podobně jako například u daňových poradců nebo advokátů vykonávali před započetím podnikání danou praxi i realitní makléři. „Podpora zákona je tedy opravdu nutná, chyba je, že nebyl prosazen už dávno," dodal Róbert Scholaster.

Pro pročištění realitního trhu je i jednatel holešovské pobočky kanceláře Heuréka Martin Havránek.

„Je samozřejmě špatně, že kdokoliv může začít manipulovat s milionovými částkami, životními úsporami jiných lidí a jejich nemovitostmi. Rozhodně by to mělo směřovat k tomu, aby měly realitní kanceláře lepší pověst," poznamenal jednatel holešovské firmy.

Například v sítí realitních kanceláří Sting, které je jednou z největších v Česku, už mají některé povinností stanovených návrhem nového zákona dávno interně nastaveny. „Práci makléře u nás nemůže vykonávat každý. Máme dost náročné výběrové řízení," objasnil obchodní ředitel společnosti Michal Kresta.

Firma si dokonce sama zavedla atestaci makléřů jako nutnou podmínku dlouhodobé spolupráce.

„Máme vytvořený systém zvyšování kvality námi poskytovaných služeb. V rámci spolupráce s jinými subjekty se snažíme spolupracoavt pouze s dlouhodobě prověřenými společnostmi," dodal ředitel.

Poradil také, jak se lidé do doby schválení nového zákona mohou bránit před nedůvěryhodnými firmami a případnými podvody.

„Základem je spolupráce se společnostmi, které na trhu působí delší dobu. Většinou se klienti setkají se špatnými zkušenostmi, pokud spolupracují s malými zprostředkovateli, kteří často nemají ani vlastní kancelář a lákají je na nízkou provizi a možnost spolupráce beze smlouvy," soudí Michal Kresta.

Důležitá je podle něj oboustranně vyvážená smlouva s kanceláří, kdy má klient jistotu, že například makléř nebude snižovat cenu nemovitosti bez jeho vědomí.

„Klienti rovněž riskují při snaze neplatit provizi a najít si kupujícího sami s využitím různých inzertních portálů," upozornil obchodní ředitel společnosti Sting Michal Kresta.

Ředitel kroměřížské realitní kanceláře Century 21 Libor Kalousek zase soudí, že je především důležité nepouštět se do obchodování s realitami bezhlavě. „Je dobré obejít si kanceláří víc a nechat si předložit nabídky, udělat si představu. Dnes je navíc i možné ověřit si nemovitost právní cestou a nespoléhat se jen na slovo makléře. Především tedy platí nepodléhat hned tomu prvnímu, co se zákazníkovi namane," uzavřel Libor Kalousek.