S návrhem přišlo opoziční hnutí Zlín 21. Město Zlín vybírá na daních z hazardu dvojnásobně vyšší částku, než je republikový průměr, což podle něj znamená, že počet herních zařízení ve městě je velmi vysoký.

„Není to stav, který odpovídá strategii města a naším představám. Proto je třeba se tomu náležitě věnovat,“ řekl na čtvrtečním zasedání Čestmír Vančura (Zlín 21) a zároveň připomněl, že v hazardu se angažuje rodina podnikatele Michala Redla spojeného s kauzou hnutí STAN.

Obžalovaný Tomáš Salvet v síni zlínské pobočky Krajského soudu Brno
Krajský soud uložil za únos ženy z Kroměříže třem mužům čtyřletou podmínku

Podle zastupitele Pavla Sekuly (SPD) představuje velké ohrožení to, že není známo, kdo za hazardními společnostmi ve Zlíně stojí: “Jak prosazuje své zájmy v této oblasti a jaký vliv má na politický život ve městě. Vůbec se tím nezabýváme.”

Regulace hazardu ve Zlíně se už dříve řešila

„My můžeme jedině zjistit provozovatele a pokrytí firem v hazardu ve městě,“ reagoval primátor Jiří Korec (ANO) s tím, že téma regulace hazardu ve Zlíně se už dříve řešilo.

„Bylo vícero měst, které to zakázaly a o dva roky později začaly uvažovat, že se vydají cestou Zlína, a to povolováním ve formě vyhlášky. Města totiž začala zjišťovat, že jim chybí prostředky, které z toho získávají,“ uvedl primátor.

Zlín loni získal z hazardu zhruba 60 milionů korun, které dále investoval do sociálních služeb, kultury či sportu.

Robert Šlachta
Robert Šlachta: Redl je typický příklad toho, jak si to někdo „umí zařídit“

Zastupitelstvo návrh hnutí Zlín 21 na zadání studie schválilo. Reagovalo tak vlastně na aktuální kauzu okolo Michala Redla. Rodina Redlů vlastní společnost Gambler Zlín, která podle některých občanských iniciativ může za to, že ve Zlíně bylo spolu s Karlovými Vary napočítáno nejvíce hracích automatů ze všech krajských měst.

Ze Zlínska pochází a s politikou je spjat také bývalý senátor a boss hazardního businessu Ivo Valenta. Co říká na znovuotevření tématu hazardu ve Zlíně, jak vnímá aktuální kauzu a její zlínskou stopu? Valenta na dotazy Deníku neodpověděl.

„O vámi zmíněná témata se nezajímám a je mi zcela lhostejné, jak dopadne jednání o hazardu ve Zlíně," vzkázal pouze přes svou mluvčí.