On-line kontrola služeb se dotkne podnikatelů a živnostníků, kteří přijímají platby v hotovosti či kartou. Nově je tedy bude evidovat centrální úložiště finanční správy.

„Platbu software odešle podnikatel do úložiště a během několika vteřin přijde potvrzení s unikátním kódem, ten bude vytištěn k účtence, kterou obdrží zákazník," popsal premiér Bohuslav Sobotka.

Podniky a také stánkaři, kterých se to týká, budou potřebovat pokladnu nebo počítač, tiskárnu účtenek, pokladní software a také připojení k internetu. Ovšem právě internet je ještě i v dnešní době pro některé problém.

„Jezdíme se stánkem už skoro dvacet let po celém Česku, v Kroměříži se účastníme třeba dožínek. Nedokážu si představit, že budu muset nakoupit pokladny, softwary a podobné, prostě nás to zruinuje," posteskl si pětapadesátiletý živnostník z Holešova Oldřich Šaňka.

Nechápe, kam zákonodárci dali rozum, nehledě na mnohdy špatnou dostupnost internetu. „Něco se pokazí a obviní mne, že jsem neodvedl všechny platby. Nemám šanci pak vysvětlit, že se stala chyba někde v provozu, a ne mou chybou," dodal rozhořčeně živnostník.

Zákon začne platit nejspíše už od listopadu. Do evidence se jako první zapojí hotely a restaurace. „Náš provoz to nijak neovlivní, už delší dobu pokladnu máme. Problém je spíše v internetu. Návaly přes obědy a čekání na účtenku déle než na polévku mohou opravdu naštvat," doplnil majitel TamTam baru v Kroměříži Lukáš Ševčík.

„Každopádně, aby vše fungovalo správně a rychle, budeme muset připlatit za techniku, což se samozřejmě promítne na cenách pro zákazníky," podotkl majitel. Podle jeho slov by se stát měl místo tohoto opatření zajímat o spravedlivé potrestání opravdové krádeže a lichvy.

DANIELA ZEDNÍČKOVÁ