Návštěvníci se mohou podle radnice těšit na sochy různorodého zaměření a zpracování.

„Některé budou dobové, další stylové nebo jen vizuálně zajímavé,“ uvedla Zdeňka Rylka Dovályová ze skupiny Živé sochy Sinela, která bude v Kroměříži vystupovat a spolu s městem akci pořádá.

Ke kulturním památkám budou podle ní sochy vybrány tak, aby se kostýmově hodily k prostředí, proměna herců v sochy potrvá v den festivalu až několik hodin.

„Z pohledu diváka jsou zajímavé jak sochy statické, u kterých je třeba ocenit schopnost minimálního pohybu, tak dynamické, u nichž jsou gesta a mimika to, čím konkrétní socha diváka zaujme, pobaví, nebo přitáhne jeho pozornost,“ dodala Rylka Dovályová.

Výstava květin Floria Jaro 2018 v Kroměříži
Za květinami o víkendu vyražte na jarní Florii do Kroměříže

Lidé budou moci každou sochu rozhýbat vhozením mince do kasičky, čímž dají najevo, že se jim líbí, herec se pak s diváky rád vyfotí.
Podle Rylka Dovályové skupina v České republice na festivalu podobného rozsahu vystupuje poprvé, přizvala k němu i umělce z jiných zemí.

„Bylo by hezké navázat na šnůru zahraničních festivalů, které jsou ve světě velmi oblíbené a sjíždí se až stovka umělců,“ dodala.
Podle ohlasů na facebooku města lze očekávat velký zájem.

„Těší nás to a na druhou stranu i zavazuje. Věříme, že festival se bude líbit a že se třeba příští rok uskuteční ve větším rozsahu,“ dodal starosta Kroměříže Jaroslav Němec.

Radnice se do projektu letos pouští poprvé. Lidé se v ulicích budou orientovat podle připravené mapy, která je k jednotlivým sochám dovede a která bude k dispozici ve stánku na Velkém náměstí či ke stažení na webu www.kromeriz.eu.

„Úkolem návštěvníků bude také sochy hodnotit a vybrat tak tu nejzajímavější,“ dodala Ivana Jurečková z radničního odboru kultury a cestovního ruchu. Akce začne v 13 hodin, sochy budou v ulicích stát čtyři hodiny.

Pak se na Velkém náměstí uskuteční závěrečné defilé a vyhlášení soutěže o nejhezčí sochu. Doprovodný program nabídne bodyart scénu, dočasné tetování, fotosoutěž a závěrečný koncert, vstupné se neplatí. 

Jízda historických hasičských vozů na náměstí v Uherském Hradišti.
Krajem projela kolona hasičských veteránů. Zamířila na Svatý Hostýn