Například v Morkovicích údržbu města během zimy zvládli, museli ale dokoupit posypový materiál.

„Původní zásoby jsme tentokrát vypotřebovali. Shodou okolností jsme se ale s nákupem trefili přímo do konce mrazů, takže jsme z těch nových posypů už v podstatě ani nic nepoužili,“ podotkl ředitel tamních technických služeb Petr Tlach.

Ještě tužší zimu by prý klidně zvládli pracovníci Technických služeb v Bystřici pod Hostýnem.

„Sice mrzlo, ale sníh padal asi jen tři dny. Horší je, když led nebo sníh roztají a zase zmrznou. Nám ale tentokrát jeden posyp vydržel prakticky celou zimu,“ vysvětlil jednatel společnosti Norbert Jančo.

Také vedení Kroměřížských technických služeb (KTS) připouští, že letos se jim zima prodražila, zaskočit je prý ale nemohla.

„Řekl bych, že letošní sezona vyšla odhadem tak o dvacet procent dráž. Problémy s materiálem jsme ale neměli. Kromě zásoby přímo v Kroměříži máme ještě dva mezisklady po okolí, i kdyby byla zima ještě měsíc, soli máme dost,“ pousmál se vedoucí KTS František Obdržálek.

„Sloužím tu už dvacátou zimu a dle mého byla tahle zima ještě mírně podprůměrná,“ dodal vedoucí Kroměřížských technických služeb.
Bez větších problémů zvládly boj s mrazy i menší obce, třeba Jarohněvice.

„My odklízíme sníh ještě v Drahlově a Zlámance, přesto jsme vše zvládli bez nějakých mimořádných nákladů, nebo problémů,“ potvrdil tamní starosta Pavel Husařík.

Značný finanční rozdíl oproti minulým letům zaznamenali na Rusavě.

„Oproti loňsku pro nás byla letošní zima klidně i dvakrát dražší, jelikož sněhu bylo přece jen víc. Zase tu ale sypeme jen v těch nejkritičtějších místech a solit se tu nesmí vůbec, takže materiálu moc nespotřebujeme. Celkově bych řekl, že jsme údržbu místních komunikací zvládli,“ uzavřel rusavský starosta Bohumil Škarpich.

KRISTÝNA KLUSÁKOVÁ