Pracovníkům Správy a údržby silnic Kroměřížska (SÚS) tak začínají náročné dny: posypová sůl ve skladech je připravena a její zásoby činí přes patnáct set tun, v těchto dnech už jsou v pohotovosti také samotní silničáři. V případě první námrazy nebo sněhu hned vyrážejí do terénu. Kroměřížská SÚS se stará v zimě o všechny silnice v regionu, část spojnice z Tlumačova do Otrokovic na Zlínsku a také o rychlostní silnici R/55.

„Na mrazy jsme připraveni, uvidíme jak se bude vyvíjet počasí," řekl Deníku výrobní náměstek SÚS Kroměřížska Vladimír Ivan.

Největší rizika hrozí řidičům jako obvykle ráno a večer, kdy teplota klesá pod bod mrazu. Mokré vozovky pak namrzají a tvoří se ledovka. Řidiče proto varuje i kroměřížská policejní mluvčí Simona Kyšnerová.

„Měli by na cesty vyjíždět pouze na zimních pneumatikách a vůz musí být v dobrém technickém stavu. Doporučujeme dbát opatrnosti a být obezřetnější především na místech, kde se může tvořit námraza," upozornila policejní mluvčí.

Zimní obutí na autech budou policisté řešit i při běžných silničních kontrolách. Pneumatiky a technický stav kontrolují vždy, pokud ale teplota klesne pod bod mrazu, zimní pneumatiky kontrole neuniknou.

„Pokud budou podmínky na pozemních komunikacích vyžadovat zimní pneumatiky, policisté na to budou reagovat a v rámci běžných kontrol zkontrolují i zimní pneu," upozornila kroměřížská policejní mluvčí .

Jednou z obcí na Kroměřížsku, kterou zima každoročně hodně potrápí, jsou například Bořenovice. Nejhorší je podle tamního starosty Jakuba Bednárka silný vítr, který vždy do obce přivane nánosy sněhu a zatarasí cesty.

Minulou zimu přečkali tamní obyvatelé bez větších potíží, podle starosty to ale byla svým způsobem kompenzace za tu předloňskou , kdy se lidé nemohli občas dostat ani do práce. S prací silničářů je ale starosta spokojený, pochvaluje si i spolupráci s okolními obcemi.

„Podle zákona by se o nás silničáři mohli starat i méně. Jsme koncová obec, takže nám dopřávají menší nadstandard, za což jsem rád," konstatoval Bednárek.

Potvrdil také, že spolupráce v krizových dnech funguje i s okolními obcemi, které poskytnou pomoc.

„Údržbu místních komunikací v obci nám pomáhají udržovat okolní obce, jako jsou Prusinovice a Pacetluky, protože nedisponujeme žádnou technikou. Obavy ze zimy zkrátka máme pravidelně všichni," uzavřel bořenovický starosta.