Ve dvoudenním programu Dožínek Zlínského kraje 19. a 20. srpna nebudou chybět vystoupení folklorních souborů, připravená je výstava zemědělské techniky a tradiční dožínkový jarmark. Součástí dožínkového programu bude průvod krojovaných účastníků, který projde od Domu kultury až na Velké náměstí a jako tradičně v něm městem projdou či projedou zástupci vedení města, Zlínského kraje i agrární komory.

„Dožínková slavnost ke Kroměříži neodmyslitelně patří. Je příležitostí ocenit práci našich zemědělců a také se potěšit přehlídkou rozmanitých krojů a uměním folklorních souborů z Hané, ze Zlínska, Slovácka i Valašska,“ uvedl starosta Jaroslav Němec.

Program zahájí v pátek 19. srpna dva podvečerní koncerty – cimbálová muzika Lintava a kapela Tempus hrající středověký rock. Sobotní oficiální program odstartuje v 11 hodin slavnostním předáním dožínkového věnce hospodáři – hejtmanovi Zlínského kraje Radimu Holišovi poté, co na Velké náměstí dorazí dožínkový průvod.

„V rámci dalšího programu vystoupí pěvecký sbor Moravan, dechová hudba Vlčnovjané, folklorocková kapela Moravians a folklorní soubory z různých koutů regionu. V kostele sv. Mořice se mezi 13. a 14. hodinou uskuteční Děkovná mše svatá za úrodu,“ přiblížil mluvčí kroměřížské radnice Jan Vondrášek.

Obnovená tradice

Pro děti je v podvečer připravena pohádka divadla eMILLIons Jak šlo tele do světa. Po celý den pak bude na Velkém náměstí probíhat dožínkový jarmark a výstava zemědělské techniky. „Po oba dny budou na náměstí tvořit řezbáři ze Slovácka sochy na téma „múzy“ a Muzeum Kroměřížska se do oslav úrody zapojí výstavou o historii dožínkových slavností a komentovanými prohlídkami z projektu Zachraň jídlo,“ dodal mluvčí s tím, že v době dožínkových oslav mohou návštěvníci muzea využít slevy vstupného.

Dožínky jsou jednou z nejstarších domácích i světových lidových tradic. Jejich smyslem byla oslava ukončení sklizně obilí, které zajišťovalo obživu na další období, a poděkování za štědré dary poskytnuté přírodou. Většinou se odehrávaly na statku hospodáře, který měl povinnost žence pohostit a radovánky chasy zaplatit. Dožínky se v Kroměříži konaly do roku 1974, tradice byla obnovena v roce 2007. V Kroměříži se pořádají proto, že na Kroměřížsku zemědělci pravidelně dosahují nejvyšších výnosů ve Zlínském kraji.