V Kroměříži byla sezona v mnohém ovlivněna probíhající výstavbou Národního centra zahradní kultury v Kroměříži, která částečně omezila hlavně provoz v Květné zahradě. I tak sem ale dorazilo víc než čtyřicet tisíc turistů.

„Nestandardní stav v zahradě se samozřejmě podepsal na návštěvnosti tohoto místa. Prodalo se o třetinu méně vstupenek, než tomu bylo v jiné roky, zároveň se ale konalo několik Dnů otevřených dveří, kdy se lidé zdarma mohli po památkách projít," podotkl kastelán zámku Martin Krčma.

Do Květné zahrady tak celkem přišlo na pět tisíc návštěvníků. Mezi nejnavštěvovanější akce patřila jarní výstava kamélií, která se uskuteční i příští rok. „Radost máme z velké návštěvnosti galerií nejenom na zámku, ale i v Orlovně, tam jsme zaznamenali nárust takřka o sto procent," usmál se kastelán. Kvalitní nabídka galerie přilákala pět tisíc platících turistů, vybrané vstupné pomáhá financovat provoz galerie.

Přes zimu bude sice zámek uzavřen, po roční přestávce ale bude obnoven program Advent na zámku, který se uskuteční 3. prosince; den před svatou Barborou.

„I v zimních měsících ale bude několik dní normálně otevřeno," podotkl Martin Krčma.

Jinak budou na zámku pracovat na důkladném úklidu včetně inventářů. Příští rok se pak v Kroměříži váže ke slavnostnímu otevření Centra zahradní architektury, které by mělo být hotovo koncem léta.

S návštěvností jsou spokojeni i na třech památkách spravovaných Muzeem Kroměřížska. Do Rymic u Holešova se na lidovou architekturu, tvrz a větrný mlýn přijelo podívat přes dva tisíce zájemců. Podařilo se tak udržet návštěvnost z minulého roku.

„Teď už je tam zavřeno a probíhá údržba. Na příští rok chystáme rozšíření interaktivních prvků pro návštěvníky," prozradil ředitel muzea Jiří Stránský.

Návštěvnost podobná té loňské byla i na Větrném mlýně u Velkých Těšan: památku si přišlo prohlédnout přes patnáct set lidí.

Po relativně neúspěšné minulé sezoně pak letos potěšil nárust návštěvníků také provozovatele zámku v Chropyni.

„Přišlo jich přes čtyři a půl tisíce. Na další rok chystáme ve spolupráci s Arcibiskupstvím olomouckým v zámecké galerii velkou výstavu Cestou křížů," doplnil Jiří Stránský.

Výstava představí podle ředitele velkou soukromou sbírku stovky křížů a korpusů Ježíše Krista z 16. až 20. století doplněnou o obrazy se sakrální tématikou ze sbírek Muzea Kroměřížska.

Na zámku v Holešově letos tamní Městské kulturní středisko (MKS) vyzkoušelo hned několik nových festivalů: Folkový festival Toulavej, umělecké Holešovění a kulinářský Gulášfest. Novinky ale chystají i na příští rok. „Největší akcí příští sezony bude velká výstava spolku Mánes. Už jsme s některými jeho členy jednali a zarezervovali jsme prostory zámku pro tuto výjimečnou událost," upřesnil ředitel MKS Pavel Chmelík.

Bude se jednat o třináctou největší výstavu tohoto spolku od jeho znovuobnovení na počátku devadesátých let.

„Zajímavá bude také tím, že k ní vyjde velká publikace a představí díla už nežijících, ale zároveň také současných žijících mánesovců," upozornil ředitel.

Na jaře plánují v Holešově otevřít výstavu věnovanou Československým legiím, které budou v roce 2014 slavit výročí. „Sezonu tak začneme velmi svižně už na začátku dubna," dodal Pavel Chmelík.

Komentované prohlídky na zámku sice přes zimu nejsou, zájemci si ale na zámku mohou užít celou řadu slavnostních plesů.