Podle stěžovatele mělo být zadávací řízení diskriminační. Deníku informaci potvrdil za Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚHOS, Úřad) mluvčí Martin Švanda.

„Úřad pro ochranu hospodářské soutěže prověřuje podnět týkající se zadávacího řízení na demolici budov v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně. Zabývá se zejména možnou nepřiměřeností a údajně diskriminačním charakterem zadávacích podmínek,“ uvedl.

Podle něj Úřad v současné době provádí šetření mezi dodavateli.

„Abychom získali potřebné informace, na jejichž základě bude možné podnět vyřešit. Pokud budou výsledky šetření svědčit o tom, že mohlo dojít k porušení zákona o zadávání veřejných zakázek, pak Úřad zahájí v dané věci správní řízení,“ doplnil mluvčí ÚHOS.

Podle tiskové mluvčí KNTB Renáty Večerkové, chápe nemocnice šetření zakázek ze strany ÚOHS jako běžnou praxi s tím, že se Úřad každoročně zabývá mnoha zakázkami zadavatelů působících nejen ve zdravotnictví, ale i ve veřejné správě a řeší podněty mnohdy vycházející i ze samotného faktu, že na trhu je konkurenční prostředí. Veřejnou soutěž na demolici prádelny podle ní tedy ÚOHS řeší právě na základě podaného podnětu.

„Oznamovatel se domnívá, že nastavené soutěžní parametry mohou být zbytečně omezující. Vedení KNTB si však stojí za tím, že kvalifikační podmínky jsou sice přísné, ale byly nastaveny plně v souladu s požadavky projektové dokumentace na předmětnou zakázku, a především potřebou zadavatele, kterou je bourání dvoupatrové budovy v nemocničním prostředí za plného provozu přilehlých budov,“ zdůraznila mluvčí KNTB.

Zlínské tržiště na náměstí Míru ve Zlíně.
Trhy ve Zlíně rušit nebudeme, reagoval primátor na výzvu hejtmana

Na rozhodnutí Úřadu bude čekat i zřizovatel nemocnice, Zlínský kraj, který bude spoluinvestorem výstavby nového centrálního pavilonu.

„V této chvíli čekáme na rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, který se věcí zabývá. Jsme připraveni na to pak adekvátně reagovat.“ uvedl hejtman Radim Holiš.

Do zakázky však řekla své slovo i samotná dozorčí rada nemocnice, která nedoporučila podepsat smlouvu o dílo na předmětné bourací práce. Na některé členy rady se obrátili nespokojení uchazeči jmenované veřejné zakázky.

„Oslovil mne jeden ze zájemců o tuto veřejnou zakázku. Uvedl, že zadávací podmínky jsou diskriminační a že ukazují, že má vyhrát konkrét firma, která je ve výběrovém řízení přihlášena. Nyní je výběrové řízení zastaveno a dozorčí rada zakázala podepsat smlouvu o dílo,“ potvrdil exhejtman a člen dozorčí rady Jiří Čunek.

„Jsme přesvědčeni, že ty podmínky diskriminační skutečně byly a že předmět díla se dá udělat levněji o několik milionů korun, než je uvedeno,“ doplnil.

„Dozorčí rada v této fázi doporučila nepodepsat smlouvu o dílo na bourací práce, a to až do doby rozhodnutí ÚOHS. Představenstvo KNTB toto rozhodnutí akceptuje a vyčká na konečný výnos ÚOHS,“ komentovala kroky dozorčí rady mluvčí KNTB Renáta Večerková.

Jiří Čunek
Čunek podává trestní oznámení na hejtmana Holiše kvůli nové nemocnici

Plány na novou nemocnici zhatily volby

Areál KNTB má podle současného vedení kraje projít postupnými změnami. Přitom bývalé vedení hejtmanství v čele s Jiřím Čunkem, usilovalo o výstavbu nové nemocnice v Malenovicích „na zelené louce“.

Odhadovaná výše investice se podle zastánců tohoto obrovského projektu pohybovaly okolo osmi miliard korun. Tyto plány a kroky, které prosazoval zejména hejtman Jiří Čunek, zhatily loňské krajské volby, kdy se do čela Zlínského kraje postavil hejtman Radim Holiš.Nové vedené odsunulo záměr na výstavbu nové nemocnice a chce, aby se areál budovy postupně rekonstruoval.

Mezi nejvýraznější záměr hejtmanství v souvislosti s tím, patří bezpochyby výstavba nového centrálního pavilonu. A důvod? Budova interny již podle vyjádření nemocnice i kraje neodpovídá standardům moderní medicíny ani současným normám.

Podle vyjádření kraje ze září letošního roku, plánoval přesto kraj do stávající budovy jen do konce letošního roku investovat 40 milionů korun.

Důvodem je skutečnost, že budova interny má být ještě několik příštích let v provozu. K tomu, aby v Baťovce stál moderní vnitroblok, kde by se mimo jiné přestěhovalo i interní oddělení, vede totiž ještě množství kroků.

„Mezi ty patří například zbourání stávající prádelny, na jejímž místě má nový pavilon vyrůst. Bourání vyjde na několik milionů korun a hradit ji bude nemocnice ze svého rozpočtu.

„Celkově má na investiční akce KNTB pro letošní rok vyhrazených 250 milionů korun. Z tohoto rozpočtu bude hrazena demolice prádelny, investice do údržby a oprav budovy staré interny a další,“ uvedla v září mluvčí Zlínského kraje Soňa Ličková.