Například ta v Kroměříži, která byla o uplynulém víkendu, voněla i medem. Možná i proto prošlo skleníkem Květné zahrady, jen během prvního dne, více než tisíc lidí.

„Letošní výstavu pořádáme společně s Českým svazem včelařů a také se Střední školou hotelovou a služeb. Studentky oboru zahradník nám pomohly s aranží a kromě toho zde předvádějí nejnovější trendy v aranžování květin, či vyřezávají neuvěřitelné věci z ovoce,“ nastínila Jana Drábková, tajemnice pořádajícího Českého zahrádkářského sva­zu.

Podobné výstavy se konají nejen pro zasvěcené, kteří se setkají a prezentují své vypěstované úspěchy. Jsou zde také pro širokou veřejnost.

„Pokud se chystáte zasadit na zahradu například novou jabloň, můžete si tady podle plodů vybrat tu správnou. Navíc máte možnost probrat s odborníkem všechny otázky, které máte,“ vysvětlil místopředseda kroměřížských zahrádkářů, Jaroslav Navrátil.

Pro lepší možnost plody porovnat je nutné, aby nebyly naleštěné. „Všech asi pět set padesát vzorků ovoce i zeleniny, které tady máme, je v reálném stavu, tedy tak jak byly sklizeny,“ potvrdil Navrátil.

Zatímco zahrádkáři pouze vystavovali a radili, včelaři měli svou část výstavy i prodejní. Zájemci si mohli pořídit vše od úlu až po medovinu.

„Zájem je obrovský. Výstavy však děláme jen jednou za dva roky. S financováním pomáhají Českému svazu včelařů sponzoři z řad zemědělských firem, ale hodně i městské a obecní úřady. Naučné tabule například spolufinancoval i krajský úřad,“ řekl jednatel včelařů v Kroměříži, Jan Vybíral.

Velkou zvědavost návštěvníků budily i studentky zahradnictví.

„Mám trochu trému, není jednoduché tvořit, když se vám lidé dívají na ruce, ale i to se musíme naučit,“ řekla jedna z nich, sedmnáctiletá Kristýna Šupčíková.

Petra Procházková