Ocenění za svou odvahu a pomoc při záchraně lidského života převzali Jaroslav a Svatava Malíkovi ve čtvrtek v Chropyni, kde oba bydlí. Při této příležitosti zavzpomínali na květnovou událost. Zdánlivě obyčejný pád cyklistky zahlédli jen krátce.

„Byl to takový periferní postřeh, žena hned říkala, ať zastavíme,“ popisuje Jaroslav Malík, osmašedesátiletý bývalý policista. Jakmile k ženě doběhli, vyprostili ji z kola a začali s první pomocí.

„Hned jsem si k ní klekl a nahmatal tep. Manželka vytočila linku 112,“ vzpomíná Malík.

Protože se ženin tep ztrácel, poradila manželům operátorka tísňové linky, ať provedou masáž srdce. Po telefonu udávala Svatavě Malíkové tempo, ta ho obratem předával manželovi, který se do masáže pustil. Jako bývalý policista znal její základy, v praxi ji ale prováděl poprvé.

„To byla má hlavní obava, jestli to dělám dobře. Po několika stlačeních tep naskočil. Žena dýchala sice plytce, ale dýchal, tak jsem doufal, že to nebude tak zlé,“ popsal kritické chvíle Malík.

S pravidelnou masáží přestal až ve chvíli, kdy ho vystřídali profesionální záchranáři. Ti na místě zjistili, že žena prodělala náhlou zástavu srdce. Přežila tak jen díky pohotovému zásahu manželů.

„V tomto případě rozhodovaly minuty. Zdánlivě šlo jen o pád z kola, ale ve skutečnosti byl ve hře lidský život,“ doplnila ředitelka projektu Gentleman silnic Ivana Buriánková.

Projekt je společným dílem Policie České republiky a České pojišťovny. Vznikl v roce 2004 s cílem motivovat účastníky silničního provozu ke vzájemné pomoci. Od té doby ocenění převzalo více než 180 lidí. 

Rodinný dům Eduarda Světlíka v současnosti.
Jednoduchost, preciznost a účel. Vila malíře Světlíka ohromuje svou koncepcí