„Vzhledem k teplotním výkyvům registrujeme větší počet viróz, ale také větší počet pacientů s bolestmi zad. Finišují totiž práce na zahrádkách, odpoledne je krásně, což lidé využijí, ale navečer se velmi rychle ochladí," upozorňuje třeba kroměřížský praktický lékař Miloš Kucián

Radí, že, pokud člověk zůstane venku, měl by se včas převléct do suchého oblečení a zbytečně neprochladnout. „Samozřejmostí je v tomto počasí i dostatečný přísun vitaminů a pomůže i ovoce," dodal lékař s tím, že pomalu je čas i na očkování proti chřipce.

Na nemocnost má tradičně vliv i začínající školní rok: třídy plné dětí jsou doslova rájem množících se virů.

„Okamžitě, jakmile začaly chodit do školy, stoupla nemocnost, letos ještě o něco rychleji než obyčejně. Může za to pobyt v kolektivu a fakt, že je ráno zima a odpoledne teplo. V drtivé většině jde o virózy, bolesti v krku a rýmy," vypočítává dětský praktický lékař z Kroměříže Petr Hadraba.

Řetězové předávání nákazy ve školách potvrzují i zkušení rodiče.

„Jen co vyrazily děti do školy, přišly zpátky nemocné. Mladší měl dokonce skoro čtyřicítky, ale naštěstí se nám to podařilo zahnat a nemusel do nemocnice. Každý rok s tím máme problémy, ale letos mám pocit, že snad onemocněli všichni," vypráví čtyřiačtyřicetiletá maminka z Kroměříže Eliška Gabrišová.

Prostředky pro boj s viry se liší podle věku: dospělým pomohou bylinky, někdy ale i slivovička.

„Už jsme letos byli taky nemocní a zaručený recept je takzvaná dračí krev, což je zázračná bylinka, kterou koupíte za pár korun a pomáhá. Ale komu se nechce kupovat, jako vždycky je tradičním lékem slivovice v čaji, nejlépe se zázvorem, a minimálně půl dne jen v posteli pod peřinou a potit se. Člověk nesmí často vylézat, nejlepší jsou tak dva dny. Ovšem nikomu se nedivím, že kvůli rýmě nebo kašli z práce moc rád doma nezůstane," poznamenává Milena Navrátilová z Hulína, která se jako koníčkem zabývá i přírodní léčbou.

DANIELA ZEDNÍČKOVÁ