Zásadní novinky přináší třeba v otázce třídění odpadu. Obyvatelé Chropyně si mohou na radnici vyzvedávat nálepky s originálním čárovým kódem, které nalepí na každý pytel vytříděného plastového, papírového a v případě potřeby i kovového odpadu.

Potom mají dvě možnosti, jak s nimi naložit: v případě, že se přihlásí k číslu kontejneru a budou tak mít kód společný pro celou oblast, pytle jen hodí do vybraného kontejneru. Sleva, která se vypočítává za každý pytel, se pak poměrně rozdělí mezi všechny, kteří se ke kontejneru přihlásili. 

To je vhodné řešení zejména pro činžáky a sídliště. Kdo má však doma místo, může mít svůj vlastní kód, pytle skladovat doma a před svozem je pouze vynést ke kontejnerům. Za každý pytel se mu pak načítá jeden ekobod, který má třeba v Chropyni hodnotu asi deseti korun. Takhle nasčítaná částka pak může přinést i výraznou slevu na poplatku za svoz odpadu.

„První sleva se bude načítat na platbu poplatků v roce 2019. To, co tedy člověk naspoří v roce 2018, se zohlední v poplatcích další rok. Maximální sleva může být sedmdesát procent. Nikdy to tedy neudělá nulu. Pokud jde ale třeba o rodinu s dětmi, tak už se to opravdu vyplatí,“ přiblížila Martina Adámková z chropyňského odboru životního prostředí.

Město však na nikoho netlačí: jedná se o zcela dobrovolný systém. Ten by měl ve výsledku ulehčit jak životnímu prostředí, tak peněženkám obyvatel i městské kase.

„Nespornou výhodou je to, že by se nám mělo navýšit vytřídění odpadu. To má velký vliv na opatření, které se v legislativě chystá. Od roku 2024 by se totiž měly uzavírat skládky, a pokud města nebudou splňovat vytřídění, budou platit velké částky za likvidaci odpadů. Kromě toho chceme samozřejmě i motivovat lidi, kteří třídí, ať z toho něco mají,“ vylíčila.

Nové značení popelnic momentálně dokončují také v Morkovicích-Slížanech, kde chtějí na systém MESOH najet od nového roku.

„Je vyzkoušeno, že systém vede ke kvalitnějšímu třídění odpadu. Šetření pak spočívá v tom, že se nebude tolik skládkovat,“ potvrdil také tamní starosta Pavel Horák.

V Koryčanech fungují s podobným systémem už rok a půl. Vztahuje se však jen na komunální odpad, nikoli na tříděný.

„Po zavedení systému jsme snížili frekvenci svozu z týdne na čtrnáct dní, díky čemuž jsme mohli plošně snížit poplatky. S pytlováním tříděného odpadu jsme to ale zavrhli. Máme na to techniku, na kterou jsme dostali dotaci i dostatečnou síť kontejnerů, takže je to pro nás zbytečné,“ zmínil referent životního prostředí Josef Prokeš.

V Kroměříži naopak nic podobného neplánují. Město zvyšuje počet kontejnerů na různý druh odpadu v ulicích, obyvatelé rodinných domů budou mít k dispozici v příštím roce kompostéry na bioodpad.