Prostory holešovského zámku bude až do konce prosince zdobit třiasedmdesát betlémů nejrůznějšího provedení.

„Betlémy skříňové, k zavěšení, rozložené na jednotlivé figurky nebo zcela netradiční ze dřeva, papíru, keramiky, skla, kukuřičného šustí, slámy, ale i vlny jsou rozložené do tří sálů,“ vyjmenovala mluvčí Městského kulturního střediska Holešov Dana Pdhajská.

Nejstarší exponát má přitom přes dvě stě let.

Kroměřížská lávka přes řeku Moravu zůstala od pátku 15. prosince uzavřená. To potrvá minimálně do poloviny ledna, kdy most čeká diagnostika.
Radnice v Kroměříži uzavřela lávku přes Moravu

„Jedná se o dřevěný reliéf svaté rodiny od neznámého autora pocházející z konce 18. století,“ podotkla mluvčí.

Samostatnou kapitolou jsou pak baňky pocházející opravdu z celého světa: na výstavě se lidé kochali těmi z USA, Holandska, Švédska, Ruska, Rakouska, ale třeba i ze sousedního Slovenska nebo přímo od nás.

O víkendu se pak návštěvníci expozice dočkali také přímé ukázky řezbářské práce. O tu se postarali studenti studenti oboru umělecký truhlář ze Střední nábytkářské školy v Bystřici pod Hostýnem. U příchozích sklidila expozice i letos velké uznání – a to i od těch pocházejících z daleka.

„Je to hezké, moc se mi líbí stromečky, které jsou nazdobené jednoduše, ale vypadá to úplně skvěle. A samozřejmě jsou krásné i ty staré beltémy,“ vyjádřila se Miroslava Sulowská z Havířova.

Někteří výstavu navštěvují pravidelně.

„Byli jsme tady i před rokem a zaujalo nás to natolik, že jsme se sem vrátili. Zajímavé jsou baňky z celého světa a pak samozřejmě staré závěsné betlémy. Je tu však i spousta krásných vyřezávaných a navíc je to celé v krásných prostorách. Náš návrat nás určitě nezklamal,“ shodli se manželé Huťkovi z Malenovic.

Další letošní zajímavý historický objev si připsali v minulých dnech v Holešově: k nálezu gotického sklepa se stropem z 15. století a odkrytí unikátních omítek z původní výstavby tamního zámku se tentokrát přidala zajímavost v souboru staveb, kterému se v
Při opravách našli v Holešově unikátní barokní zeď