Kupříkladu ve Vsetíně platí protialkoholní vyhláška od července 2008.

„Její přínos je nesporný. Lidi konzumující alkohol se nám daří vytlačovat ze středu města do míst, kde jeho požívání zakázáno není,“ konstatuje ředitel tamní městské policie Nikolaj Martinák.

Za letošní rok prý ve Vsetíně zatím zaznamenali porušení vyhlášky 256krát.

„Dotyčným osobám většinou alkohol zabavíme a vykážeme je z prostranství. Pokud strážníky neposlechnou, udělujeme jim pak pokutu až do výše tisíce korun,“ informoval Martinák.

Ten zároveň potvrdil, že za dobu, po kterou vyhláška funguje, se daří veřejný pořádek v okolí supermarketů, hřišť nebo kostelů udržovat mnohem lépe.

„Přesto ještě zvažujeme její novelizaci, aby nedocházelo k občasným nejasnostem, co konzumací alkoholu na veřejnosti je a co už nikoliv,“ přiblížil šéf vsetínských strážníků.

Výmluvám teď bude konec

To v Uherském Hradišti se se zbrusu novou vyhláškou proti alkoholu mohou pochlubit od začátku tohoto týdne.

„Čas ukázal, že původní vyhlášku z roku 2009 je nutné rozšířit,“ nastínil velitel uherskohradišťské městské policie Vlastimil Pauřík.

Nové znění vyhlášky by prý mělo zejména zamezit neustálým výmluvám osob zadržených strážníky na to, že láhev alkoholu pouze drží v ruce a nepijí z ní.

„Pokud se bude dotyčný pohybovat na místech zahrnutých do textu vyhlášky s otevřenou lahví nebo bude alkohol zjevně nabízet někomu jinému, dopustí se také přestupku,“ osvětlil Pauřík. Podle jeho slov se rozšiřují také lokality, v nichž nová vyhláška nabývá účinnosti.

„Kromě těch stávajících tak nebudeme konzumaci alkoholu tolerovat například u nového výstaviště poblíž jatek nebo v okolí pietních míst a hřbitovů. Radovánky s alkoholem v okolí takových míst rozhodně nepovažujeme za vhodné,“ argumentuje logicky uherskohradišťský velitel.

Centrum města, Erbenovo nábřeží s přilehlým parčíkem, Bezručův park, sídliště Zachar I či Slovanské náměstí. To je výčet jen některých míst v Kroměříži, na nichž je veřejné popíjení alkoholu od roku 2008 postihováno taktéž. A podle ředitele Městské policie Kroměříž Miloslava Skřebského se vyhláška osvědčila.

„Znečišťování těchto prostor se podařilo znatelně omezit. Také individua, která do té doby dělala na strážníky dlouhý nos, mají nyní smůlu,“ těší Skřebského.

Hřeší hlavně studenti

Ve městě památek UNESCO prý přesto řeší stovky přestupků spojených s konzumací alkoholu ročně.

„Nejedná se ale pouze o prohřešky bezdomovců a sociálně nepřizpůsobivých, od nichž jsou případné pokuty těžko dobyvatelné. Často chytíme s lahví v ruce i studenty. Neobvyklý nebývá ani odvoz některých z nich na záchytnou stanici,“ poznamenal kroměřížský ředitel.

Stranou boje proti alkoholu na veřejnosti nezůstává pochopitelně ani Zlín. Od poloviny července platí v krajské metropoli zpřísněná vyhláška. Ta spočívá v tom, že strážníci rozdávají pokuty nejen výtečníkům, kteří zrovna něco ostřejšího popíjejí, ale třeba i stánkařům, kteří alkohol rozlévají.

Domluva nestačí

„Je to další účinný bič na nepřizpůsobivé. Pořád ale zůstávají problémovější místa jako náměstí Míru, okolí autobusového a vlakového nádraží nebo zastávky u tržnice, na nichž se lidé s lahvemi sdružují častěji,“ připomíná neradostnou zlínskou realitu mluvčí městské policie Šárka Škubalová.

Podle jejích slov nepomůže vždy domluva nebo bloková pokuta, a tak čím dál více případů porušení vyhlášky končí až ve správním řízení.

„Od léta se jedná o desítky případů. Přitom za těchto okolností hrozí pachatelům přestupku až třicetitisícová pokuta,“ uzavřela Škubalová.