Pondělní premiérová schůze Poslanecké sněmovny v novém složení měla na pořadu dne slib nových zákonodárců a jednání o obsazení sněmovních výborů, volba nového předsedy dolní komory je na programu právě ve středu 22. listopadu.

A jediným kandidátem na tuto funkci je bývalý kroměřížský místostarosta a zastupitel, právník Radek Vondráček. Politik z hnutí ANO, které říjnové volby suverénně vyhrálo, byl v minulém volebním období místopředseda Sněmovny. Deklarovánu má podporu až 137 poslanců z celkem čtyř stran a hnutí, jeho volba by tedy měla být podle všeho formalitou.

Křeslo šéfa Poslanecké sněmovny je v českém politickém systému považováno za třetí nejvyšší ústavní funkci po premiérovi a prezidentovi. Dosavadním předsedou sněmovny byl sociální demokrat Jan Hamáček, v minulosti funkci zastávali třeba pozdější prezidenti Miloš Zeman a Václav Klaus.

Z politiků pocházejících ze Zlínského kraje zatím žádný nevystoupal v českém politickém systému tak vysoko: šéfem poslanců se stal v letech 2006 až 2010 pouze další sociální demokrat Miloslav Vlček pocházející z Prostějovska.

Radek Vondráček oslaví 30. prosince 44 let, vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně a pracoval nejprve jako koncipient, v současnosti už působí jako samostatný advokát. Je ženatý a má dvě děti. (hed)