Většině majitelů vinoték nebo vináren v regionu se proto tento nápad rozhodně nelíbí a dokonce jim přijde přímo nesmyslný.

„Znamenal by to pro mě, že bych nejspíš skončila na pracovním úřadu, protože v podstatě všechny vinotéky jsou založeny na tom, že je živí právě prodej sudového vína, řekla bych až z osmdesáti procent," posteskla si třeba vedoucí vinotéky v Holešově Markéta Ehrlichová.

Zrušením prodeje sudového vína by podle ní stát rozhodně nic nevyřešil.

„Jestli se dostane špatná kvalita vína do sudu, tak úplně stejně špatná kvalita se dostane i do lahví. Sama jsem měla zkušenost s vracením nekvalitních lahvových vín," upozorňuje. Jako nejjednodušší řešení vidí zpřísnění kontrol, z různých testů totiž strach nemá.

Pro zpřísnění kontrol je i provozovatelka penzionu a vinotéky Hrozen v Kroměříži Anna Škodová.

„Víno je kulturní nápoj, tak bych to pochopila například u trafik nebo květinářství, kde víno stáčejí, zase tolik mu nerozumějí a nejspíš ani hygiena na těchto místech nebude úplně ideální. Nechápu ale tento postoj ke specializovaných vinotékách, kde si živnost budujeme řadu let," míní vedoucí vinotéky.

Je přesvědčena o tom, že za vším stojí určitá část velkých prodejců vína u nás, kteří se už více než dva roky snaží tento návrh vylobbovat, aby zničili nezávislý trh s vínem.

„Dodávají vína do supermarketů a existence vinoték jim tak ubírá zákazníky. Nejhorší na tom je, že jsou mezi nimi lidé, kteří měli v minulosti s pančováním vína problém," tvrdí Anna Škodová.

Pro provozovatele vinoték i pro malé vinaře by novela znamenala nejspíš rychlý konec.

„Jsme pro ně jediným distribučním kanálem. Odhaduje se, že kdyby k uzákonění došlo, znamenalo by to ztrátu zaměstnání pro více než padesát tisíc lidí," upozornila vedoucí kroměřížské vinotéky.

Kdyby navíc mělo zůstat jen u české produkce, pokrylo by se podle ní asi jen třicet procent trhu, což by opět nahrávalo tomu, aby si lidé kupovali vína v supermarketu.

Koneckonců, uvažovaný návrh zákona na zákaz prodeje sudového vína se nelíbí ani samotným zákazníkům.

„Pokud by se zaměřili pouze na trafiky nebo různé večerky cizinců, byl bych každopádně pro. Rád si ale zajdu do vinotéky, kde si můžu sám víno vybrat a ochutnat, a to nejen moravské, ale pochutnám si i třeba na španělském. Kupuji si ho raději než třeba v lahvích. Poctivé vinotéky bych z toho rozhodně vynechal, je to podle mě holý nesmysl," míní například Pavel Náplava z Kroměříže.

Podle ředitele odboru komunikace ministerstva zemědělství Hynka Jordána se však poctiví vinaři, kteří svá vína nepančují, nejspíš nemají čeho obávat. „Novela by měla mířit hlavně na ty, kteří šidí spotřebitele a buď vína ředí nebo vydávají levná cizí vína za moravská," slibuje úředník.