„Ano, aktuální stavební práce v Nestlé závodě Sfinx v Holešově souvisí s rozšířením výroby,“ potvrdila mluvčí společnosti Sfinx Tereza Skrbková.

Podle informací z oznámení, které firma už dříve poslala do systému posuzování vlivu na životní prostředí, rozšíří se plocha budov o zhruba čtyři tisíce metrů čtverečních a odstranění některých současných staveb v areálu závodu. Hotovo by mělo být už v nadcházejícím roce.

Železniční stanice v Bystřici pod Hostýnem, listopad 2022
Nádraží v Bystřici p. Hostýnem stále čeká na velkou proměnu. Možná příští rok

„Dokončení prací plánujeme v létě příštího roku,“ dodala Skrbková.

Výroba cukrovinek se pak v Holešově rozšíří o zhruba osm a půl tisíce tun ročně. V současnosti se ve Sfinxu vyrobí 15 950 tun cukrovinek za rok. Produkce výrobků jako jsou Hašlerky, Bon Pari či JoJo by se tak brzy mohla zvýšit na 24 450 tun ročně.

Nová pracovní místa

Navýšení objemu výroby si také vyžádá další zaměstnance.

„Rozšíření výroby v holešovském Sfinxu s sebou přinese i růst pracovních pozic,“ potvrdila Tereza Skrbková. Firma by ke stávajícím zhruba 362 pracovníkům měla přijmout asi devadesát dalších zaměstnanců. Nově by tak v holešovský závod měl zaměstnávat zhruba 452 lidí.

Historie výroby cukrovinek v Holešově sahá až do roku 1863. Ve stávajícím závodě Sfinx se začaly vyrábět v roce 1910. Od roku 2004 se pak jedná o nejrozšířenější výrobu nečokoládových cukrovinek v Česku.

Ilustrační foto
Kroměříž chce znovu obnovit Radu seniorů. Hledá zájemce

Vyrábí se tam například JoJo, Bon Pari, Hašlerky, Anticol nebo Toffo. Dříve se ve Sfinxu vyráběly také tradiční lentilky. Jejich výroba se však loni přesunula do Hamburku. Důvodem byla změna receptury a obalu.

Závod Sfinx spadá od roku 1992 pod švýcarskou potravinářskou společnost Nestlé. Ta nese jméno podle švýcarského chemika Henriho Nestlé a v současnosti je největší potravinářskou společností na světě. V Česku pod tuto firmu patří kromě závodu Sfinx také Zora v Olomouci a Tivall v Krupce.