„V polovině letošního roku jsme se rozhodli, že změníme dodavatele, a úspora je asi 22 procent. I tak je ale částka, kterou dáme každý rok na otop, vyšší než milion korun," prozradil Antonín Koňařík, starosta obce Hovězí ze Vsetínska, která má účty nejvyšší ze všech vesnic oslovených Deníkem.

V Hovězí se totiž nestarají jen o otop budovy obecního úřadu, ale i dalších dvou bytových domů.

Podobným směrem chtějí jít i v Tlumačově. „Před rokem jsme zateplili základní školu a úspory si zhodnotíme asi v březnu. Snížení spotřeby je důležité, ale stejně tak chceme pečlivě vybírat dodavatele. Nebráníme se změně a jeden tendr už máme," popsal starosta Antonín Jonášek. V příštím roce chtějí v Tlumačově zateplovat dům s pečovatelskou službou.

Šetřit, kde to jen jde, se snaží také v Tichově u Valašských Klobouk. „Předělávali jsme kulturní dům a uvažujeme o jeho zateplení, ať šetříme ještě více. Už máme hotový tepelný audit," přiblížil plány starosta Josef Mudrák.

Téměř žádné výdaje za topení nemají Bohuslavice u Zlína. A to díky dřevu.

„V celém obecním úřadě topíme dřevem, které pochází z lesů našich zaměstnanců. Navíc je budova zateplena od roku 2008, takže je to velmi ekonomické. Dále chceme zateplit i zbrojnici a pracujeme na spojení škol a jejich přestavbě," poodhalila plány starostka Jana Puškáčová.

Úplně novou plynovou kotelnou disponují od loňského roku v Lukově, kde je v jedné budově jak úřad, tak mateřská školka.

„Nadcházející zima bude již druhá s touto novinkou. Zatím ovšem nedokážeme přesně říci, kolik jsme ušetřili, protože se pokaždé liší síla zimy," vysvětlil starosta Jiří Jangot. Lukov nyní platí za teplo zhruba 330 tisíc korun za zimu.

Na nadcházející rozpočet obce Vlčnov se dívá optimisticky místostarostka Marta Moštková. Mohly by se v něm totiž najít peníze na zaizolování obecního úřadu.

„Školu máme zateplenou, vyměnila se okna, v klubu kultury se vyměnily staré luxfery a zateplily se i obecní byty. Snad se dočká i úřad," přeje si Moštková.

Vytápění celé řady budov mají na starosti také v Prusinovicích, kde využívají převážně plyn. „Výhodu máme v případě tělocvičny, kde dokážeme využít zbytkové dřevo, a tím pádem šetříme," uvedla starostka Květoslava Smolková.

Zatím provizorní kroky mají za sebou Bojanovice, kde se starají o teplo ve čtyřech budovách.

„Žádných velkých úspor jsme zatím bohužel nedosáhli. Ale pracujeme na tom. Nyní máme například tepelné fólie u radiátorů ve školce. Je to všechno o penězích," pokrčila rameny starostka Stanislava Šišková. V Bojanovicích se protopí 107 tisíc za sezonu.

Rekonstrukci ústředního topení má za sebou obecní úřad ve Viganticích. „Snažíme se účty samozřejmě co nejvíce regulovat. Například v bytových jednotkách v obecních budovách máme na chodbách nastaveny neměnné hodnoty topení. Tak omezujeme další výdaje," říká starosta Aleš Depta.