Za tímto mámivým pokušením sem přijíždějí nejen z celého Zlínského kraje i z jeho širokého okolí.

Reportáž z jahodové farmy, to je téma, které si redaktoři Deníku vybírají nejraději, stejně jako já. Společně se sviluškou a roztočíkem totiž patřím mezi největší „škůdce jahod“.

A není se čemu divit, nekonečné řádky rudých koulí tady na farmě v Holešově neskutečně lákají a voní.

Do Zlínského kraje dorazí po víkendu bouřky.
Extrémní horko v kraji potrvá i příští týden, ochladí jej bouřky

„Pojďte ochutnat naše jahody,“ zve mě v úvodu našeho setkání na Jahodové farmě Holešov její majitel Jaroslav Valenta.

Než za několik minut skončíme náš rozhovor, je jich už téměř kilo v mém břiše.

Všechny jsou sladké jako sen a rozplývají se mi na jazyku. Od pana Valenty se dozvídám, že nejnazrálejší je odrůda Allegro, nejsladší pak Asie, Rumba má zase kyselinku, která jahodám dodává na chuti.

V Holešově se jahodám daří

Přestože letošní jahodová sezóna začala kvůli studenému počasí o čtrnáct dní později, tady v Holešově se těmto plodům daří.

Přitom mnohé jahodové farmy na Zlínsku ani neotevřely.

„Jahody zaschly,“ informovali například z jahodové farmy ve Fryštáku. Tady ale využívají závlahu a tak se ani letos nemusí bát o slušné výnosy tohoto ovoce.

„Přesto je to práce od března do října. V březnu musíme stříkat herbicidy proti plevelu, pak se prokypřuje půda. V dubnu začínáme sadit,“ seznamuje mne pan Valenta.

Koupaliště u Luhačovické přehrady. Ilustrační foto
Tropy začínají! Co nás čeká a kde se na Zlínsku můžete osvěžit

Podle něj jde o každodenní práci, i když i ta je závislá na vývoji počasí. I oni měli o letošní úrodu obavy, nakonec podle pana Valenty pomohlo kvalitní hnojivo, které používají.

Při prohlídce plantáží se ještě dozvídám, že i oni musí bojovat s konkurencí, nebo prodejci, kteří své jahody vydávají za ty z Holešova.

„Dokonce v Hulíně a v Otrokovicích to udělali v době, kdy my jsme ještě ani jahody neměli zralé,“ kroutí hlavou pan Valenta.

Jahody budou ještě v červenci 

Samosběračská sezóna trvá podle něj 4-5 týdnů, což je prý škoda. Na začátku prázdnin odjíždí většinou samosběrači na dovolenou a tady v holešovské jahodové farmě zůstává ještě spousta jahod.

„Proto my u nás samosběrače vždy rádi uvidíme a dále je k nám zveme,“ usmál se Jaroslav Valenta, který se pěstování jahod věnuje několik desítek let.

V případě svateb má využívání vozidel MHD DSZO dávnou tradici.
Svatba či oslava zpestřená historickým autobusem? Žádný problém

A jaký měl dnes oběd? No přece jahodové knedlíky s tvarohem.

Toto menu se v sobotu stalo zřejmě hitem, málokdo z těch, kteří si přišli tento den do Holešova nasbírat jahody, uvažoval o tom, že by si dal například pečené maso.

Na jahodové knedlíky se těšila i rodina, která sem přijela z Uherského Hradiště.

Malinovi si přišli nasbírat jahody

Zajímá mne, jak se jmenují. „Malinovi,“ usmívají se maminka, tatínek a dva brášci. Za toto příjemně úsměvné setkání jim prozrazuji, kde se budou za čtrnáct dní sbírat maliny.

„Rádi chodíme na sběry ovoce, kluky to baví a i když to není o moc levnější, jsme na čerstvém vzduchu a jsme spolu,“ přiblížila paní Malinová.