„Navíc jsme nakoupili i další odpadové nádoby na třídění odpadu či zpracovali projekt na rekonstrukci veřejného osvětlení," vyjmenoval němčický starosta Michal Štěpánek.

Mezi plánované projekty minulého roku zařadila obec i revitalizaci zeleně, v žádosti o dotace ale neuspěla. „Aktuálně nás trápí špatný stav veřejného osvětlení včetně samotného elektrického vedení. Máme proto vypracován projekt, který zahrnuje kompletní opravu světel v obci," poznamenal starosta.

Nejvíc je ale hrdý na úspěšné odkoupení pozemků v okolí obce. „Chceme rodinám nabídnout, aby jejich děti mohly zůstat v obci, případně aby u nás mohli stavět i jiní," přeje si starosta. Celkem se podle něj jedná o devatenáct stavebních míst, díky čemuž by se měl v budoucnu navýšit i počet obyvatel.

„Měli jsme s počtem stavebních pozemků opravdové problémy. V letošním roce ale zpracujeme projektovou dokumentaci na zasíťování a brzy vše dotáhneme do konce," plánuje Michal Štěpánek. Parcely by tak obec mohla už brzy nabízet k prodeji případným zájemcům. (zed)