„Věděli jsme, že musíme snoubit dohromady poznání se zážitkem. Proto jsem loni kontaktovala liberecké science centrum iQLANDIA. Slovo dalo slovo a nyní otvíráme výstavu plnou hlavolamů, optických klamů a pokusů. Exponáty máme zapůjčené právě z iQLANDIA,“ ukazuje kolem sebe Nikol Holubová.

„Máme zde například fakírskou židli. Lidé si mohou vyzkoušet posezení na hřebících. Nakonec zjistí, že je židle docela pohodlná,“ usmívá se Holubová.

„Před otevřením proběhlo školení od pracovníků z Liberce. Prošli jsme si všechny exponáty, u hlavolamů nám bylo řečeno, s čím mohou mít lidé největší problémy, jaké jsou nejčastější dotazy a podobně,“ dodává kurátorka.

Ilustrační foto
Odběrové místo v Kroměříži končí, v provozu tak zůstává jen stan ve Zlíně

Mezi exponáty patří přístroj na měření síly stisku ruky, 3D otisk těla, optické klamy, Braillovo písmo a další. Všechny exponáty doplňuje nápověda i vysvětlení, proč věci fungují, jak fungují.

Výstava byla kvůli pandemii ohrožena. Zvláště proto, že je interaktivní a její hlavní výhodou má být manipulace s exponáty.

„K dispozici budou pro zájemce latexové rukavice pro děti i dospělé. Budeme exponáty často dezinfikovat. A stanovili jsme kapacitní limit na 25 osob,“ uzavírá Nikol Holubová.

iQLANDIA Liberec  je čtyřpatrové vědecko - zábavní centrum, které se snaží přiblížit vědu hravou formou.

Výstava Poznávej se (21. 5. 2020 - 6. 9. 2020)

Otevřeno denně kromě pondělí vždy od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin

Vstupné:

děti 90,-

dospělí 140,-

rodinné vstupné: 420,-

Maximální kapacita v danou chvíli 25 osob