Co do počtu hospitalizovaných kvůli závislosti na alkoholu totiž pijanům ze Zlínského kraje náleží v republikovém srovnání nelichotivé druhé místo. Více popíjejí již jen v kraji Olomouckém. Kvůli závislosti na alkoholu se loni v ČR léčilo na lůžkových psychiatriích 15 253 lidí. Mezi léčenými převažovali muži, více žen se léčilo jen ze závislosti na lécích. Uvádějí to statistici na svém webu s tím, že u dětí do 14 let bylo vloni sedm hospitalizací kvůli alkoholu a 30 kvůli nelegálním drogám.

Kvůli alkoholu bylo 9765 hospitalizací, muži tvořili 68 procent pacientů. Téměř 80 procent bylo u lidí od 30 do 59 let, osm procent od 20 do 29 let a 11 procent u starších 60 let. U dětí do 14 let bylo sedm hospitalizací, o dvě víc než rok předtím, a u dospívajících 92, tedy o tři víc. Alkohol byl příčinou úmrtí 72 pacientů léčeben.

Zdeněk Pohlreich
Garden Food Festival láká na Pohlreicha, pštrosí speciality i místní dobroty

Nejvíc hospitalizací kvůli alkoholu na 100 tisíc obyvatel bylo u pacientů s bydlištěm v krajích Olomouckém, 138, Zlínském, 129, a Moravskoslezském, 126. Nad průměrem (92) byly ještě Praha a Pardubický kraj.

Kvůli nelegálním drogám bylo loni 5487 hospitalizací, to je nárůst oproti roku předchozímu o 131. Dvě třetiny pacientů byli muži. Děti se léčily hlavně kvůli kombinaci více látek, konopných drog, těkavých látek a ostatních stimulancií. Drogy nebyly loni příčinou úmrtí žádného pacienta. Přes polovinu pacientů se léčilo kvůli zneužívání více drog, třetina kvůli zneužívání stimulancií, osm procent kvůli opiátům a opioidům. Mezi muži bylo četné užívání kanabinoidů, pět procent. U žen patří mezi nejčastější také zneužívání sedativ a hypnotik, přes 13 procent.

Vážná dopravní nehoda v centru Zlína: Dva strážníci převezeni do nemocnice.
Vážná dopravní nehoda v centru Zlína: Dva strážníci převezeni do nemocnice