„Situace ve Zlínském kraji je klidná, zvyšení průtoku nepředpokládáme. Na Moravě se preventivně upouští přehrady na řece Dyji, tedy Nové Mlýny a Vranovská přehrada," tvrdila v pondělí Gabriela Tomíčková, mluvčí Povodí Moravy. Během noci z pondělí na úterý se však situace rapidně změnila. Vytrvalý déšť v Jeseníkách a Beskydech začal v tocích povodí řeky Moravy zvyšovat vodní hladinu a průtok. Dnes je tak situace odlišná.

„Téměř na celém území vytrvale prší. Největší srážky jsou na Olomoucku a na Vysočině, kde napadlo kolem 20–35mm. Na ostatním území kolem 15mm. Podle předpovědi ČHMÚ má i nadále pršet, proto očekáváme v průběhu dne vzestup některých hladin toků na první stupeň povodňové aktivity, ojediněle i na druhý to hlavně v Beskydech a jejich podhůří. Právě proto jsme začali ve Zlínském kraji předpouštět nádrže Bystřička, Slušovice a Koryčany," uvedla dnes Gabriela Tomíčková, mluvčí Povodí Moravy.

Mimo zmíněných přehrad se v povodí Moravy upouští také přehrady Boskovice, Letovice či Nové Mlýny.

„Během dopoledne začneme preventivně zvyšovat odtok opět v nádrži Vranov.

Všechny naše přehrady mají dostatek zásobního prostoru, neočekáváme, že by se situace měla výrazně dramatizovat," uklidňuje Tomíčková.