Mláďata vyder patří mezi největší chovatelské úspěchy loňského roku. Vydry obrovské chová pouze dvaadvacet zoologických zahrad, v tuzemsku pak jen Zoo Zlín.

Jejich odchov je velmi podle mluvčí Zoo Zlín Romany Bujáčkové náročný. Zásadní problém představuje vysoká úmrtnost mláďat krátce po narození. Například loni se podařilo odchovat pouze šestnáct mláďat, a to včetně zlínského trojlístku.

Rodičovské role se zhostili na jedničku

Rodičovský pár, sedmiletá samice Mora a desetiletý samec Dagget, se projevili jako svědomití rodiče. Mláďata se po tříměsíční březosti samice rodí slepé a zcela bezbranné, oči otevírají až ve věku kolem 45 dnů.

„Chovatelé do expozice v chovatelském zázemí a později také v tropické hale přistupovali pouze při krmení, aby rodinu co nejméně rušili. Díky instalovaným kamerám jsme mohli kontrolovat, zda mláďata prospívají. Nyní jsou téměř stejně velká jako rodiče. Chovatelé jejich váhu odhadují zhruba na 12 kilogramů,“ přiblížil významný odchov ředitel Zoo Zlín Roman Horský.

#youtube|hqoZaNRP0os|9s#

Ideální čas pro pozorování vyder je podle Horského každý den v 10.45.

„V tuto hodinu chovatelé vydry krmí ve venkovní expozici přímo před zraky návštěvníků. Vydry dostávají sladkovodní ryby čtyřikrát denně, na jejich jídelníčku dominují drobní kapříci a plotice. Každý den spořádají kolem 12 kg ryb,“ doplnil Roman Horský.

Na samici čekal Dagget sedm let

Vydry obrovské se ve zlínské zoo poprvé objevily v roce 2012, kdy zahrada otevřela nově upravenou expozici v tropické hale včetně venkovní nádrže.

„Tenkrát k nám z německé Zoo Hagenbeck přišli dva samci, jedním z nich byl i otec mláďat Dagget. Byli jsme opravdu poctěni, že jsme od vedení Evropského záchranného programu pro vydry obrovské získali důvěru a mohli začít s chovem těchto vzácných jihoamerických savců. Trvalo však dalších 7 let, než v listopadu 2019 přišla z anglické Zoo Branton vytoužená samice Mora,“ uvedl Roman Horský.

Poprvé se vydří pár setkal loni v lednu. Narození mláďat v říjnu znamenalo velký úspěch.

„Vydří pár od prvních počátků o mláďata skvěle pečoval. Dokonce bych řekl, že Dagget byl ještě pečlivější než samice. To se nezměnilo ani nyní. Jako první přibíhá na volání mláďat, při krmení nejdříve nabízí potravu jim a teprve poté si ryby bere pro sebe,“ uvedl s úsměvem ředitel.

Domovinou vyder obrovských jsou deštné pralesy Jižní Ameriky. Podstatnou složku jejich jídelníčku tvoří sladkovodní ryby, umí ale ulovit také kajmana, želvu nebo anakondu. Ze všech druhů vyder jsou nejhlasitější a také nejvíc společenské, běžně lze pozorovat skupinky 6-8 jedinců. Základ takové rodiny tvoří rodičovský pár, který obklopují odrostlá mláďata. V dospělosti váží až 30 kg, dorůstají délky od 100 do 130 cm. mohou se dožít až 26 let. Přes zdánlivě neohrabaný vzhled zdatně běhají i na velké vzdálenosti mezi koryty a rameny řek. Patří mezi ohrožené druhy zvířat, populace ve volné přírodě se odhaduje pouze kolem 5 000 jedinců.