Přesný počet zaznamená už tuto v neděli v šestnáct hodin komisař agentury Dobrý den z Pelhřimova a výsledek se zapíše do knihy rekordů ČR.

Myšlenka vytvořit největší betlém v republice napadla Petru Horákovou z tamního Domu kultury a jejího kamaráda v září na pohřbu.

„Když jsme pochovávali kamaráda, řekli jsme si, že dokud jsme tady, měli bychom něco vytvořit. Byl to z počátku jen hec, kterého jsme se ale chytili: a přestože jsme nevěděli, jak to dopadne, dali jsme se do pečení," líčí Petra Horáková.

Zkusila oslovit obyvatele Zdounek a okolních obcí, nakonec se k ní připadalo jednadvacet nadšenců, kteří doma po práci místo odpočinku žhavili troubu a váleli těsto. Intenzivně se začalo na betlému pracovat od října.

„Posledních čtrnáct dní je ale hodně hektických a trouby byly maximálně vytíženy," směje se Petra Horáková.

Její maminka doma připravovala těsto, Petra ho pak rozdávala ostatním zájemcům, kteří se do akce zapojili: každý perník je tak upečený podle jediného receptu.

„Máme jednotný recept, je od mojí kolegyně a ta ho má od její babičky," upřesnila Petra Horáková s tím, že těsta se vyrobilo kolem padesáti kilogramů.

Perníky se potom sešly v Domě kultury, kde se během pátku musely zkompletovat v betlém. V rohu tamního sálu se proto vyčlenil prostor vyskládaný stoly, krabicemi a polystyrenem, do kterého se během dne upevňovaly perníky.

„Bylo nutné na perníky nalepit špejli, aby se daly do polystyrenu zapíchnout. I to dělala moje maminka a tak ji prošel rukama vlastně kompletně celý betlém," dodává pochvalně Petra.

Perníky byly rozložené na stolech, aby se dalo lépe orientovat v tom, které postavičky jsou zleva a které zprava, stoly plné voňavého pečiva zaplnily celou místnost.

Od pátečních osmi hodin ráno se perníky postupně upevňovaly na polystyrénovou podložku, která byla do poledních dvanácti hodin téměř celá zaplněna.

„Je tu už asi 1200 perníků, musíme ale překonat rekord z Brna – Židenic, kde měli 1215. Nějaké perníky ale máme pro jistotu ještě v záloze," ujistila v pátek Petra Horáková.

Na kompletování betlému pracovali v pátek organizátoři ještě několik dalších hodin, aby měli do neděle hotovo a postavičky mohl přepočítat komisař pro knihu rekordů.