Ke vzniku Sokola v kterékoliv obci stačí tři lidé, kteří svolají ustavující schůzi. „Nejedná se o náročný úkol. Naši registraci schválila i Česká obec sokolská," popsala Zavadilová. Sokolové začali ve Věžkách pracovat už v červenci. „Tehdy jsme společně s obcí pořádali otevření víceúčelového hřiště. Další akcí bylo Rozloučení s prázdninami, nedávno jsme pak měli takzvané Sokolení ve spolupráci s leteckými modeláři z Břestu," zmínila starostka.

Sokolové z Věžek by podobné akce chtěli pořádat aspoň jednou měsíčně, další aktivity směřují pochopitelně ke cvičení. „Nabízíme pravidelné pro děti a rodiče od dvou do tří let, máme v plánu i cvičení předškolních dětí ve věku čtyři až šest let. Zatím čekáme kolik bude zájemců," podotkla Zavadilová.

Prozradila i další plány. „V současné době jsme téměř na začátku a lidé si musí postupně zvykat na naše akce. Ale na jaře bychom chtěli rozjet například kroužek volejbalu či nohejbalu a také různé akce i pro starší děti, třeba jízdy zručnosti na kole nebo orientační běhy," dodala.

Sokolovna sice ve Věžkách není, ale nová jednota využívá zařízení a pozemků obce.

„Všechny akce byly zatím ve spolupráci s obcí. Zdarma nám půjčuje pozemky a sportovní areál," usmívá se náčelnice Župy hanácké. Věří, že se členská základna věžeckých Sokolů bude rozrůstat.

„Víme o předběžném zájmu některých lidí o členství, mohou být i cvičiteli, pokud si udělají kurz, aby mohli vést kroužky. Práce v Sokole je dobrovolná a tudíž zdarma. Myslím, že vést děti při cvičení je nelehký úkol, protože musíte být pedagog, psycholog, zdravotník a také pohybově nadaný," upozorňuje Zavadilová. Dodala, že jednotu do konce roku ještě čeká Lampionový průvod nebo Mikulášská zábava. 

JANA PŘIKRYLOVÁ