„Dárky ještě koupeny nemám. Rád bych je měl, ale nějak nemám čas. Jejich nákup asi nechám letos zase na manželce," usmál se. I pro něj jsou Vánoce hlavně časem setkávání s rodinou, kamarády a přáteli. „Samozřejmě i dárky k nim ale patří, hlavně tedy pro děti, myslím, že ty si je zaslouží nejvíce," dodal starosta.

O něco lépe je na tom například ředitel Muzea Kroměřížska Jiří Stránský: i pro něj jsou dárky důkazem lásky, nikoliv náhražkou citu. „Letos se mi povedl husarský kousek, už mám dva dárky pro manželku, výjimečně to tedy nebude na poslední chvíli. Vánoce vnímám jako oslavu vtělené lásky, narození Ježíše a dárky jako vyjádření lásky k blízkým. Dárek bez lásky je jen jakýsi obchodní vztah, náhražka citu, falešné pozlátko. Přeji všem, aby žili vánočně celý rok," dodal historik.

Nejkrásnějším dárkem bývá bezesporu narození nového člena rodiny: což byl i případ ředitelky kroměřížského Domu kultury Daniely Hebnarové.

„Poslední dva roky mi přinesly Vánoce ty nejkrásnější dárky, přede dvěma léty vnoučka a loni vnučku. Letos zatím ani pro ně dárky nemám. Polepším se, i když si nemyslím, že by jim v tomhle věku udělala radost hromada drahých dárků. Mnohem víc ocení, že jsou s nimi všichni ti, kteří je mají rádi. A to by mělo platit i pro nás odrostlejší, alespoň o Vánocích," usmála se někdejší kroměřížská starostka.

I v dnešní komerční době je řada lidí, kteří si dárky raději vyrobí ručně: a fantazii se přitom meze nekladou. „Dárky nebudu kupovat, ale vyrábět. V lednu se s rodinou chystáme k moři a tak všichni dostanou mnou vyrobený voucher, na němž bude zapůjčení auta, doprava trajektem na ostrov a průvodce. Ovšem ten průvodce budu já," pochlubil se s úsměvem moderátor Radia Kroměříž Mirek Karásek.

Ruční výrobu dárků volí i Jitka Valurgová z Kroměříže. „Dělám to tak už spoustu let. Vyrábím všechno možné, co mne napadne, internet je toho plný a nejen ten. Myslím si, že to má větší smysl, než dárky nahodile kupovat. Mrzí mne, že se svátky zvrhly v nákupní mánie a lidé zapomněli na jejich pravý smysl," připomíná mladá maminka častou výtku.

A tak zatímco pro ni jsou Vánoce svátky klidu a míru, pro jiné je provází pověstné předvánoční šílenství. „Jsem chronický nestíhač, takže ani letos ještě dárky nemám. Jak jsem se tak bavil s kolegy v práci, nemá je skoro nikdo. Takže vezmeme obchody útokem a jsem zvědavý, za jakou cenu koupím třeba kostkový cukr pro tchýni," zasmál se třeba třiatřicetiletý Milan Kalivoda z Holešova.

DANIELA ZEDNÍČKOVÁ