Nechutné sladkosti ze supermarketu dali na Vsetínsku sežrat krávě

Cukrářka Anna Mikulcová ze Lhoty u Vsetína peče před Vánoci 250 až 300 kilogramů čajového pečiva a šest až sedm tisíc kusů klasických zákusků. Objednávky přijímá už od října.

„Používám tatínkovy recepty. Na Vánoce peču deset druhů čajového pečiva a devět druhů zákusků. Čajové pečivo i diabetické a bezlepkové,“ připomenula cukrářka i méně časté požadavky. Sousedé ale podle ní chtějí většinou stále to samé. „Nejčastěji vanilkové rohlíčky a linecké. Na Vsetínsku si lidé pečou i hodně sami,“ připomenula Mikulcová. Její specialitou je ořechovka: dva rohlíčky spojené pišingrovou náplní s praženým lískovým oříškem. „Problémem jsou suroviny. Například je dnes obtížné sehnat dobré máslo,“ posteskla si cukrářka.

Kupované sladké spořádal dobytek

Zároveň odsoudila vánoční cukroví ze supermarketů. „Dovezli naši známí z Prahy. Poděkovali jsme, ochutnali a pak jsme ho dali naší krávě,“ usmála se Mikulcová.

Objednávky na vánoční cukroví přijímá od minulého týdne i cukrářka Danuše Němcová z Mistřic na Uherskohradišťsku. „Péct ho ale budeme až v prosinci, aby bylo čerstvé. Cukroví prodáváme v kazetkách, kde je ho šestnáct druhů, zákazníci ale chtějí na Vánoce i normální zákusky, těch pečeme třicet druhů a překvapivě chtějí i koláčky. Celkem pečeme tak dvě stě až tři sta kilogramů cukroví,“ uvedla Němcová. I ona připomenula problémy se surovinami. „Vše je dražší a dražší. Letos hlavně čokoláda a kakao,“ povzdychla si. Konkurenci ze supermarketů podle ní místní cukráři nepociťují. „Vánoční cukroví ze supermarketů stojí za prd!“ odsoudila dovážené výrobky odbornice.

Cukrář Jaromír Vlk z Velkého Ořechova na Zlínsku přijímá objednávky na vánoční laskominy také již od října. Přibližně tři metráky cukroví peče ale až po Mikuláši. „Chystáme dvanáct druhů vánočního cukroví a pětadvacet druhů klasických zákusků. Zákazníci nejvíce žádají klasiku: vanilkové rohlíčky a linecké,“ zopakoval nejobvyklejší požadavky. Rovněž i on mávl rukou nad cukrovím ze supermarketů. „Co vám mám povídat. Já osobně ho nekupuji. Připadá mi už od pohledu staré,“ vyjádřil svůj názor.

Linecké musí zvlhnout

Také cukrář Milan Jurásek z Chropyně na Kroměřížsku, přijímá objednávky na vánoční cukroví již od října, přibližně 600 kilogramů sladkostí ale také začne péct až v prosinci. „Výjimkou je linecké, to už na konci listopadu, aby správně změklo,“ připomenul důležitý postup. Vánoční směs chystáme z osmi druhů. Sázíme na klasiku. Pečeme podle starých poctivých cukrářských norem a z kvalitních materiálů. Jako od babičky,“ zdůraznil Jurásek. „A konkurence ze supermarketů? Ha, ha, to jsem naprosto v klidu,“ nevzrušoval se cukrář.

Situaci na trhu s předvánočním cukrovím shrnul pro Deník prezident Asociace kuchařů a cukrářů České republiky Miroslav Kubec. „Trend je návrat ke klasice. Lidé chtějí poctivé cukroví z poctivých materiálů. Například z klasického másla a ne margarínu. Na chuti je to znát. Cukroví ze supermarketů nebo dovážené z Polska je vesměs tragické,“ varoval před koupí často nekvalitního zboží Kubec.

Hit? Vosí hnízda

Nejoblíbenějším vánočním cukrovím jsou podle něj stále vanilkové rohlíčky, pracny a linecká kolečka. „Nově se prosazují ale například i plněná vosí hnízda, kokosové kuličky nebo čokoládové řezy,“ doplnil prezident.