Podle analytiků úvěrových společností jsou však lidé obezřetnější a půjčky si vyřizují jen na zakoupení konkrétních a nejnutnějších věcí.

„Zájem o úvěry v listopadu a prosinci roste každoročně. Jde ruku v ruce s tím, jak rostou maloobchodní tržby. Celkově můžeme říct, že poslední kvartál roku tvoří asi třicet procent celoročních objemů," vyčíslil analytik společnosti Home Credit Michal Kozub.

Loňská sezona byla podle něj v listopadu velmi slabá a přesouvala se až na prosinec a povánoční výprodeje.

„V letošním roce ale sledujeme, že obchodní sezona je i v listopadu silná, a lidé nakupují více. To se projevilo i na objemu poskytnutých úvěrů, které oproti loňskému roku mírně vzrostly," podotkl Kozub.

Nedá se prý však říci, že všechny úvěry, které byly poskytnuté v předvánoční sezóně, mířily na dárky. Velkou část totiž tvoří úvěry na domácí spotřebiče, které mohly jen dosloužit, a lidé nutně potřebovali nové.

Výše úvěrů se podle něj během Vánoc a jiných období v roce příliš neliší. U hotovostních úvěrů se částka pohybuje okolo šedesáti tisíc korun.

„U nákupů zboží na splátky je pak průměrná částka okolo třinácti tisíc. Jedná se většinou o koupi televize, lednice, pračky a podobně," upřesnil odborník.

Během posledních dvou měsíců v roce zaznamenává tradičně nárůst také společnost Provident Financial. Zájem o půjčky se jim zvyšuje až o čtvrtinu.

„Podle interních průzkumů si naši zákazníci pod stromeček nejčastěji nakupují dárky v celkové hodnotě od tři do pěti tisíc korun," upřesnil mluvčí společnosti Ondřej Holoubek. V porovnání s minulými lety výše vánočních půjček mírně vzrostla: zatímco loni lidé žádali o částku do dvanácti tisíc, letos si půjčují v průměru patnáct.

„V minulých letech jsme dostávali nejvyšší počet žádostí zhruba v polovině listopadu. Dnes zájem kulminuje v posledních dvou týdnech před Vánocemi, kdy se množství půjček zdvojnásobí," dodal Holoubek.

Na lákavé nabídky úvěrových společností však mnohdy klienti doplácí. Třeba podle Miroslava Vrby ze Střílek jsou stále lidé, kteří si vyřizují úvěry i na nepotřebné věci. On sám prý o půjčku nestojí.

„Lidé si mnohdy neuváženě berou úvěry a využívají kontokorentů pro pomíjivé a materiální potřeby. Pokud nemají adekvátní plat a jistotu pravidelného výdělku, tak by se bez dovolené na Kanárech měli raději obejít," myslí si mladík. Obdobě situaci vidí i Hynek Machala z Kroměříže: s půjčkami zkušenost má, ale nikdy jej nevyužil na nakupování dárků.

„Na dárky jsem si nikdy úvěr nevzal a nemyslím si, že je to dobrá věc jen kvůli chvilce štěstí z dárku. Pak přichází to nemilé období, kdy člověk musí splácet a může skončit v exekuci. Neříkám, že jsem si úvěr nevzal, ale neutratil jsem ho za blbosti, ani za dárky," tvrdí Kroměřížan.