Jako předseda tamních zahrádkářů patří taky khlavním organizátorům již tradiční degustace pálenek, která se letos uskutečnila již popáté.

„Pálím výhradně ze švestek a znějakých dalších peckovin zvlastní zahrady. Každý rok napálím průměrně třicet až pětatřicet litrů gořalky,“ uvedlMucha.

Co dělá stakovým množstvím lihoviny? „Co se nevypije, to rozdám kamarádům, něco prodám. Kdybych to měl všechno vypít, musel bych mít játra jako beton,“ vysvětlil súsměvem výrobce pálenky.

Jeho slivovice dosahuje většinou jednapadesát stupňů alkoholu a někdy ještě půl stupně navíc. „Ten půlstupeň pak většinou klesne, takže výsledná lihovina má těch jednapadesát procent,“ upřesnil zahrádkář.

Někteří výrobci slivovice mají ve zvyku první vypálený litr alkoholuvylít.

„Tak to já nedělám.Vylévá se maximálně ten litr, který zůstane vzařízení po tom, kdo pálil přede mnou. Druhý litr, který vytéká, je už můj a ten si nechávám,“ podotklMucha.

Súsměvem dodal, že se iten takzvaný špatný litr dá využít. „Většinou ho používají ženské na mazání bolavých kolen,“ objasnil čtyřiašedesátiletý výrobce, který už třináct let využívá služeb sulimovské pálenice, která je jeho bydlišti nejblíž.

Při letošní degustaci byl ze šestatřiceti přihlášených vzorků ten jeho ohodnocen jako šestý nejlepší.