Kroměříž už má jasno: vánoční strom na náměstí a s ním i sváteční osvětlení v ulicích se rozzáří ve čtvrtek 26. listopadu. Zároveň si mohou především děti užít na náměstí Mikuláše a čerty.

„Chceme mikulášskou a zahájení Vánoc udělat najednou. Příchod Mikuláše a čerta bude součástí kulturního programu, který naváže na slavnostní rozsvícení vánočního stromu na náměstí," řekla pro Deník mluvčí kroměřížské radnice Jaroslava Sílešová.

Dva následující dny pak bude náměstí patřit vánočnímu jarmarku a 19. prosince také vánočním trhům.

V Hulíně kromě obligátního osvětlení ulic také rozsvítí na náměstí vánoční strom. Ten se vrací na místo po roce, protože tamní náměstí prošlo rekonstrukcí.

„Nechali jsme si vyrobit speciální držák, takže se nikdo nemusí bát, že by strom spadl," usmál se starosta Hulína Roman Hoza.

Rozsvícení je v plánu v pátek 27. listopadu, k vidění bude při něm také ohňostroj.

„Máme sice zatím trochu technické problémy s tím, odkud bychom ho mohli odpalovat, ale pro veřejnost je důležitá ta informace, že bude k vidění z náměstí," poznamenal hulínský starosta.

Milovníci vánoční atmosféry v Hulíně se mohou těšit na zbrusu nové sváteční osvětlení. „To staré se už doslova rozpadá, nové jsme pořídili ze sponzorských peněz," dodal starosta Roman Hoza.

V Bystřici pod Hostýnem rozsvítí vánoční strom až 4. prosince, do obnovy vánočního osvětlení ulic tam radnice investovala sto tisíc korun. Hezčí vánoční strom než loni slibují lidem také v Holešově.

„Navíc chystáme malé překvapení na slavnostním rozsvěcení stromu," láká tamní starosta Rudolf Seifert. V Holešově platí termín sobota 28. listopadu v 17.30 hodin, na náměstí budou také stánky s punčem a svařákem.

Co se týče oslav příchodu nového roku, ty letos radnice příliš neřeší. Výjimkou je snad jen Holešov, kde bude na Nový rok v zámecké zahradě k vidění ohňostroj naplánovaný od páté hodiny odpolední.

Město je podle holešovského starosty jedním z mála menších v republice, kde ještě dodržují tradici novoročních ohňostrojů: většina jiných je kvůli finančním nákladům zrušila.

„U nás je to tradice, očekáváme odhadem až pět tisíc diváků, na náš ohňostroj jezdí lidé až z Přerovska," pochlubil se starosta.

„Sice jsou lidé, kterým se nelíbí, že dáváme peníze právě na tohle, ale ohňostroj se líbí daleko více lidem, než je jeho odpůrců," je přesvědčen Rudolf Seifert.

Mrzí ho proto fámy, které cenu ohňostroje nepravdivě navyšují. „Po městě se mluví o tom, že to stojí půl milionu, ale to je hloupost. Ohňostroj nás přijde na sto tisíc korun," uzavřel starosta.