„Je to už pátý ročník koštu pálenek a gurmánských jídel, takže je to už tradice. Nebyli jsme první v okolí, kdo podobné akce začal pořádat, ale mezi prvními jsme byli určitě,“ přiblížil starosta Mrlínku Pavel Hynek.

Největší procento soutěžících a tím pádem i hodnotících podle něj tvoří samozřejmě obyvatelé obce, občas ale přijedou také lidé z Hranic či z Bystřice pod Hostýnem.

„Letos bylo do soutěže přihlášeno třiadvacet vzorků z různého ovoce. Bylo tu minimum jablek, převažovala samozřejmě trnková,“ upřesnil starosta.

Aby hodnocení bylo objektivní i po několika vzorcích, prokládali hosté popíjení pálenek také pojídáním soutěžních gurmánských jednohubek. „Když se koštuje, bývá hlad, proto vždycky den dopředu naděláme škvarky. Hlavním občerstvením jsou tu ale soutěžní jídla, kterých se sešlo jedenáct,“ vysvětlil Hynek.

Slivovici i pochutiny hodnotili ti, co přinesli vzorky. Vítězem koštu pálenek byl František Kudlík z Mrlínku, který získal ze sto šedesáti možných bodů sto třicet jedna. „Druhé místo náleží také domácímu Vojtěchovi Sadilovi a třetí skončil Aleš Otáhal z Frýdku Místku,“ doplnil starosta.

První místo v soutěži o nejlepší gurmánské jídlo obsadila Zuzana Bolfová s obloženou mísou, za ní se umístila Lenka Hynková s plněnými bramboráčky a pomyslný bronz získala Věrka a Lenička Hynkovy s pádlujícími vejci.