Hned ve čtvrtek ráno se tak začali na celkem třech stanovištích střídat ti nejmladší kuchaři. Stejně jako jejich starší kolegové měli za úkol připravit pokrm, jehož základem budou kachní prsa. Zadání věděli všichni předem, na soutěž se tedy pečlivě nachystali.

„Připravovala jsem se skoro pořád! Asi třikrát týdně jsem chodila trénovat na internát, vždy po škole jsme tam vařily s paní mistrovou,“ líčila třeba Nikola Hlásná, která na soutěži reprezentovala Střední odbornou školu v Litovle.

Samotné vaření ale není pro soutěžící tím nejtěžším. „Asi nejnáročnější je tu všechen ten nátlak, to, že se na vás každý dívá,“ zhodnotila mladá kuchařka.

Podívejte se: V Koryčanech vystavovali panenky, od živých dětí je téměř nerozeznáte

Na přípravu čtyř porcí měli účastníci vždy pětačtyřicet minut, po celou dobu jejich práci sledovala odborná porota.

„Kuchaře i cukráře hodnotí komise složená z akreditovaných komisařů. Stanovena jsou kachní prsa jako surovina, které soutěžící musí zpracovat ve dvou provedeních. Nehodnotí se pak jenom chuť a vzhled pokrmů, ale také pracnost a dodržování hygieny na pracovišti,“ vyjmenovala za organizátory Eva Kočířová.

Stejně jako kuchaři, tak i jejich kolegové v ostatních kategoriích měli svá témata a úkoly.

Čtěte také: Nejstarší obyvatelka Kroměříže slavila: ve 106 letech zvládá mobil i Skype

„Cukráři podobně jako v minulých letech pečou cupcakes, téma je letos black and white, tedy černobílá. Starší cukráři mají téma stejné, pečou ale dorty do velikosti pět kilogramů,“ popsala organizátorka.

Jinak to mají specialisté na víno. „Sommeliéři nejprve píší teoretický test, v praktické části si pak vylosují bílé, červené, nebo růžové víno a před hostem, tedy členem poroty, jej servírují,“ dodala Eva Kočířová.

Na slavnostní vyhlášení došlo v pátek večer, všichni zúčastnění dostali diplomy a drobné ceny, první tři umístění v každé kategorii pak i medaili, pohár a hodnotné ceny.

Čtěte také: Víc policistů? Na Kroměřížsko zatím nepřijdou

KRISTÝNA KLUSÁKOVÁ