VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V Kroměříži soutěžili mladí kuchaři a cukráři, tématem byly i muffiny

Už pošesté uspořádala kroměřížská Střední hotelová škola mezinárodní soutěž Gastro Kroměříž. O vítězství se tam ve čtvrtek 16.března a pátek 17.března utkalo téměř 90 kuchařů, cukrářů, baristů a sommeliérů z Česka, Slovenska, Polska, Itálie, a Portugalska.

18.3.2017
SDÍLEJ:

Už šestým rokem pořádala kroměřížská Střední škola hotelová a služeb mezinárodní gastronomickou soutěž Gastro Kroměříž.Foto: Deník / Klusáková Kristýna

Hned ve čtvrtek ráno se tak začali na celkem třech stanovištích střídat ti nejmladší kuchaři. Stejně jako jejich starší kolegové měli za úkol připravit pokrm, jehož základem budou kachní prsa. Zadání věděli všichni předem, na soutěž se tedy pečlivě nachystali.

„Připravovala jsem se skoro pořád! Asi třikrát týdně jsem chodila trénovat na internát, vždy po škole jsme tam vařily s paní mistrovou,“ líčila třeba Nikola Hlásná, která na soutěži reprezentovala Střední odbornou školu v Litovle.

Samotné vaření ale není pro soutěžící tím nejtěžším. „Asi nejnáročnější je tu všechen ten nátlak, to, že se na vás každý dívá,“ zhodnotila mladá kuchařka.

Podívejte se: V Koryčanech vystavovali panenky, od živých dětí je téměř nerozeznáte

Na přípravu čtyř porcí měli účastníci vždy pětačtyřicet minut, po celou dobu jejich práci sledovala odborná porota.

„Kuchaře i cukráře hodnotí komise složená z akreditovaných komisařů. Stanovena jsou kachní prsa jako surovina, které soutěžící musí zpracovat ve dvou provedeních. Nehodnotí se pak jenom chuť a vzhled pokrmů, ale také pracnost a dodržování hygieny na pracovišti,“ vyjmenovala za organizátory Eva Kočířová.

Stejně jako kuchaři, tak i jejich kolegové v ostatních kategoriích měli svá témata a úkoly.

Čtěte také: Nejstarší obyvatelka Kroměříže slavila: ve 106 letech zvládá mobil i Skype

„Cukráři podobně jako v minulých letech pečou cupcakes, téma je letos black and white, tedy černobílá. Starší cukráři mají téma stejné, pečou ale dorty do velikosti pět kilogramů,“ popsala organizátorka.

Jinak to mají specialisté na víno. „Sommeliéři nejprve píší teoretický test, v praktické části si pak vylosují bílé, červené, nebo růžové víno a před hostem, tedy členem poroty, jej servírují,“ dodala Eva Kočířová.

Na slavnostní vyhlášení došlo v pátek večer, všichni zúčastnění dostali diplomy a drobné ceny, první tři umístění v každé kategorii pak i medaili, pohár a hodnotné ceny.

Čtěte také: Víc policistů? Na Kroměřížsko zatím nepřijdou

KRISTÝNA KLUSÁKOVÁ

Autor: Redakce

18.3.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Mladý řidič v Lutopecnách boural podle policistů proto, že se nevěnoval řízení. Z nehody však vyvázl bez zranění.
2

Řidič v Lutopecnách nedával pozor a boural, vyvázl naštěstí bez zranění

Třída dětí z letošní třídy 1. B Základní školy Morkovice Slížany s paní učitelkou Mgr. Hanou Michovou

Představujeme prvňáčky ze ZŠ v Morkovicích

Bílý Sirákov. A bude 13 stupňů

FOTOGALERIE / Řidiči bruslili na náledí, stromy obsypal sníh. Začala pořádná zima? Spíš jsme jako na houpačce. Dnes sice může mrholit a zítra pozor na mrznoucí mlhy, ale v pátek hlásí meteorologové až 13 °C. Před rokem přitom bylo v regionu ještě tepleji: 22. listopadu 2016 vystoupala ve zlínské Štípě teplota až na 17 stupňů.

Vánoce jsou finančně náročné. Úvěr ale může být špatným pánem

Podle finančních poradců ale i psychologů by úvěry měly sloužit k nákupu jen těch věcí, které nezbytně potřebujeme. Nemá cenu se neúměrně zadlužit a kvůli hezkému Štědrému dni si pak znepříjemnit celý rok. Praxe ale také ukazuje, že mnohé domácnosti si kvůli nedostatečné finanční rezervě nemohou tuto úvahu dovolit.

Matelová se kvalifikovala na Turnaj mistryň

„Absolutní bomba,“ reagovala stolní tenistka Hana Matelová na účast v ITTF World Tour Grand Finals. Co je Turnaj mistrů pro tenis, to je tahle prestižní akce pro ping-pong. Sedmadvacetiletá rodačka z Holešova se kvalifikovala ve čtyřhře v páru se slovenskou hráčkou Barborou Balážovou.

Návrh na přání: 3 varianty malé kuchyně a jídelny

O návrh kuchyně a jídelny nás tentokrát požádala paní Kolodějová, jejíž domek je teprve ve fázi stavby. To je nejvyšší čas zvážit, jak prostor uspořádat, vybavit a barevně sladit, aby vše vyhovovalo nejen majitelčiným přáním, ale aby byla samotná kuchyně praktická a příjemně se v ní vařilo.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT