Kroměříž v číslech- 12 domů zcela zničeno
- 101 bytových a 861 rodinných domů zasaženo vodou
- 900 milionů korun škod
- 2216 lidí bylo evakuováno
- 18 kilometrů komunikací také zaplavila voda
- 725 cm dosáhla nejvyšší hladina řeky Moravy

„Město ochromila voda rozlévající se po polích a lesích od Přerovska, ale také voda přitékající z řeky kvůli nefunkčním zpětným klapkám v kanalizaci,“ připomíná mluvčí kroměřížské radnice Jan Vondrášek.

Katastrofu podle odborníků nešlo předvídat. „Bylo to velké překvapení a pro hodně lidí osobní tragédie. Jediné štěstí je, že nebyly oběti na životech,“ vzpomíná tehdejší předseda a nyní tajemník povodňové komise Petr Vodák.

Stav bdělosti, první stupeň povodňové aktivity, vyhlásila povodňová komise v neděli 6. července večer. Třetí stupeň, stav ohrožení, platil v poledne následujícího dne, odstraněno bylo třeba zábradlí na lávce přes řeku a spodní voda postupně pronikala do sklepů na obou stranách Moravy.

Troubky ulice Loučky II. v červenci 1997
V šedesáti začínali od začátku. Stále nechápou, jak to mohli zvládnout

V úterý 8. července voda už tekla přes lávku a začaly se budovat hráze z pytlů s pískem. V té chvíli se také vylévala říčka Moštěnka ze směru od Přerovska.

Ve středu se voda objevila i v Kaplanově ulici, v Moravě byla překročena hranice stoleté vody (700 centimetrů vysoká hladina). Zaplaveny byly ulice Chropyňská, Na Sádkách, Kaplanova, Hulínská, Stoličkova a další. „Wolfovým splávkem se voda valila i do Dolních zahrad, zalila i místní část Bílany,“ rekapituluje mluvčí kroměřížské radnice. Z kanalizace se navíc masy vody valily i na sídliště Bělidla a Oskol. Řeka nakonec kulminovala ve čtvrtek 10. července, kdy hladina dosáhla výšky 725 centimetrů.

Masarykovo náměstí v Uherském Hradišti v červenci 1997.
Seriál Povodně 97´: dny potopy začínají, déšť zalévá hory

Škody po povodních byly v Kroměříži vysoké. Zničeno bylo 12 domů, opravovat se muselo 101 bytových domů a 861 rodinných domů. Voda zalila i 723 rekreačních staveb a zahrádkářských chat.

Zatopeno bylo také 18 kilometrů komunikací a více než čtyři kilometry vedení a rozvodů inženýrských sítí. Podle tehdejších údajů městského stavebního úřadu škoda přesáhla 900 milionů korun. V Kroměříži bylo před vodou evakuováno 2216 osob, voda poničila i Podzámeckou zahradu.

Na celém Kroměřížsku bylo zatopeno 86 kilometrů čtverečních. Postiženo bylo 28 obcí, zničeno 60 domů a dlouhodobě neobyvatelných bylo po povodni celkem 350 domů.

Hydrolog Jan Unucka z ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.
20 let po potopě: Dnes umíme namodelovat, co řeka zaplaví, říká hydrolog

Opatření proti voděPo povodni bylo opraveno koryto řeky Moravy a navyšovaly se břehy na Moštěnce i na Moravě. Opravena byla kanalizace, která byla osazena klapkami proti zpětnému vzdutí řeky. Moderní je i hlásný povodňový systém, město ostatně v letech 2006 a 2010 bez výraznější újmy přečkalo padesátiletou vodu.

„Připravujeme nyní nový digitální povodňový plán, který bude součástí celorepublikového systému a umožní nám lepší komunikaci a spojení s krajským úřadem, úřady obcí, Českým hydrometeorologickým ústavem či Povodím Moravy,“ dodává kroměřížský starosta Jaroslav Němec