„Do 30. 6. 2013 se v kroměřížské porodnici narodilo 287 dětí při 286 porodech – jednou se narodila dvojčátka. Za stejné období loňského roku evidujeme 271 porodů a 273 dětí, z toho dvakrát dvojčátka," uvedla mluvčí Kroměřížské nemocnice Veronika Klímová.

Podobný nárůst sledují i v porodnici ve Vsetíně. „Oproti srovnatelnému období loňského roku za první pololetí roku je to nárůst o 20 porodů," uvedla tisková mluvčí Vsetínské nemocnice Lenka Plačková. V Krajské nemocnici Tomáše Bati je počet porodů podobný jako v minulém roce.

„Za první pololetí roku 2013 se narodilo jen o jedno dítě více než za stejné období v minulém roce," informovala tisková mluvčí Karla Havlíková.

V Kroměříži se narodily děti nejenom s oblíbenými českými jmény ale i například miminka pojmenovaná jmény Salma, Mia, William, Anabel či Melanie. Nejoblíbenější jménem v letošním roce v Kroměříži je Anna.

Za poslední měsíc se ale počet narozených dětí ještě zvýšil. Za letošní červenec evidují v kroměřížské porodnici 69 porodů, v loňském roce jich ve stejném měsíci bylo jen 38.

„Patrný nárůst porodů u nás přisuzujeme zejména rodinnému prostředí, které naše porodnice nabízí a které maminky velmi vítají a tudíž vyhledávají. Zároveň se rozšířilo spektrum nabízených služeb," popisuje Klímová. Mezi ty nejpřínosnější služby patří asi kurzy předporodní přípravy anebo možnost takzvaného bondingu. Slovo bonding se z angličtiny překládá jako lepení nebo připoutání.

Jdo o podporu raného kontaktu mezi matkou a dítětem prostřednictvím kůže, vnímání vzájemného tepla a tlukotu srdce . „Můžeme ho chápat jako vytváření nejdůležitějšího vztahu na světě, a to vztahu mezi matkou a jejím dítětem, kdy se vzájemnou spoluprácí rodičů a zdravotníků podporuje jejich nepřetržitý kontakt, a to bezprostředně po porodu," vysvětlila staniční sestra porodních sálů Klára Čečatková.

Bonding není ale specialitou jen v Kroměříži, běžný je také ve Zlíně i na Vsetíně. „Bonding je u nás běžný u každého dítěte. V případě, že je maminka po císařském řezu, může ji suplovat tatínek, na jehož nahé tělo je dítě po porodu položeno," vysvětlila mluvčí zlínské nemocnice Karla Havlíková. Ve Vsetíně si navíc maminky užívají nového prostředí.

„Přijíždějí k nám nejen ze Vsetínska, ale také z Rožnovska a Valašskokloboucka, stále častěji také z Vizovicka a další regionů. Porodnice má k dispozici dvě moderní porodní lůžka, na pokojích šestinedělí pak nové přebalovací a mycí boxy a výhřevné moduly," popsala mluvčí Vsetínské nemocnice Lenka Plačková.