„Restaurujeme podlahy, dveře a zárubně. Čekají nás i konzervátorské práce a zásadní úprava schodiště tak, aby se interiér celkově sjednotil a dostal dobovější nádech. Chceme doplnit i historický nábytek,“ vyjmenoval ředitel MKS Pavel Chmelík.

Náklady podle něj nepřesáhnou sto tisíc korun. K opravám v kovárně dochází poměrně často: v roce 2016 nechalo MKS například zrestaurovat sto padesát let starý horizontálního měch, který patří k původnímu vybavení dílny a poháněl výheň.

„Snažíme se postupně udržovat a rekonstruovat všechny svěřené památky včetně kovárny. V tomto případě je fundus skutečně rozličný a bohatý, od zmíněných měchů přes barokní podkovy až po dochované osobní věci a oblečení kováře, který dům obýval,“ doplnila mluvčí střediska Dana Podhajská. 

Se zpožděním 
v pondělí 12. března odborníci z Ústavu betonových a zděných konstrukcí stavební fakulty Vysokého učení technického v Brně (VUT) odebírali vzorky z lávky pro pěší přes Moravu v Kroměříži. Kvůli nepříznivému počasí se k tomu dostali až měsíc
Odborníci v Kroměříži odebrali vzorky z lávky přes řeku Moravu