Střelnici v Dobroticích obsadili střelci už v úterý. Program začal volným nástřelem a pokračoval prezentací výrobků České zbrojovky. Odpoledne začala první část soutěže střelbou na dva terče: pětadvacet a dvě stě padesát metrů. Výsledky v této disciplíně pak určily pořadí středečních střeleb.

V rámci druhého dne soutěže museli totiž odstřelovači absolvovat hned několik úkolů. Vyzkoušeli si například střelbu inspirovanou reálnou situací z misí.

„Střílí se přes průzor z úkrytu. Podmínkou je nezasáhnout průzor, aby neprozradili své stanoviště," vysvětlil hlavní rozhodčí soutěže Zdeněk Stejskal.

Soutěž pokračovala střelbou přes paletu, která imitovala střelbu ze střechy. Jeden člen týmu střílel z vysoké pozice, druhý zaujal polohu z té nižší a šikmé.

„Střílí na terče o neznámých vzdálenostech v určitém časovém limitu," upřesnil hlavní rozhodčí.

Třetím stanovištěm byla imitovaná střelba z budovy, kdy bývají odstřelovači ukryti hluboko v místnosti.

Ke střelbě jim posloužil jen malý prostor přes otevřené okno a zatažené žaluzie, které nesměli zasáhnout. Na dalším stanovišti pak čekala střelba na bočně běžící terč, který není na mnoha střelnicích dostupný.

Na vedlejší pistolové střelnici stříleli pro změnu odstřelovači na překlopné tandemové terče ve vzdálenosti od deseti až po třicet metrů.

„Na louce je čekají také vložené disciplíny, které se spolu s pistolovými hodnotí zvlášť," upozornil rozhodčí.

V rámci vložených disciplín byli odstřelovači prověřeni při přenášení čtyřicetikilové zátěže, hodu nožem na terč a vyhledávání ukrytého contrasnipera ve vytyčeném prostoru. Do pěti minut museli určit jeho polohu na mapě.

Dnes je kromě vyhlášení výsledků čeká závěrečná disciplína v precizní střelbě na tři vzdálenosti a na pistolové střelnici budou střílet takzvaný upravený zkrácený evropský policejní parkur.

„Každá z letošních disciplín byla nová. Každou soutěž se snažíme udělat jinou, aby byli odstřelovači postaveni před nové situace," dodal hlavní rozhodčí Zdeněk Stejskal.

Čtvrtého ročníku prestižní soutěže pořádané holešovskou policejní školou ve spolupráci s oddělením vzdělávání policejního prezidia se zúčastnilo třiašedesát odstřelovačů rozdělených do třiceti týmů.