Například předseda zemědělského obchodního družstva Rataje Josef Sedláček z letošní úrody nadšený není. Tamní technika vyjela do polí už ve středu.

„Předpokládám, že pšenice bude oproti loňsku o polovinu méně, u řepky je těžko odhadovat, ale počítáme s poklesem o jednu třetinu, to samé i u ječmene," posteskl si předseda.

Kvasické agrodružstvo zatím svou techniku do polí ještě nevyslalo. V těchto dnech jsou navíc pole mokrá, takže začátek žní plánují nejspíš na příští týden.

„Dělali jsme zkoušku vlhkosti a zatím není možné se sklizní začít. Ale příští týden snad už začneme s pšenicí," potvrdil předseda Vojtěch Kubík.

Výpad v obilovinách bude podle něj letos na celé Moravě opravdu velký.

„Ne všechny kraje jsou na tom ale tak špatně. Například Vysočina, tam se předpokládá úroda dobrá. Záleží, jak na kterých místech řádily holomrazy," vysvětlil Kubík.

Právě holomrazy, velké sucho a pak následné přívalové deště mají na svědomí letošní slabou úrodu. Suché počasí a teploty, které přesahovaly třicet stupňů, některé plodiny takřka vysušily.

Podle Kubíka docházelo k rychlému vysychání vláhy a například ječmen tak roste ve dvou až třech fázích: část je tedy už zralá, část ještě zelená. Vyrovnávat se tyto stavy musí postřiky.

„Likvidovali jsme, zaorávali tři sta hektarů ozimé pšenice a sadili pšenici jarní a kuřici. Část obilovin, asi šedesát hektarů, trpí virovou zakrslostí. Počítáme, že letošní úroda bude přibližně o třicet procent nižší než loni," postěžoval si předseda.

Ceny potravin by ale podle něj sklizeň ovlivnit neměla. „Všichni mají nějaké zásoby z předchozích let. Zemědělci svou sklizeň uskladní a nebudou prodávat. Ceny potravin v Česku by to ovlivnit tedy nemělo," míní Kubík.

O nic lépe než zemědělci na tom letos nejsou ani ovocné školky, jak potvrdil Deníku už před nedávnem Aleš Zahradník z ovocné školky v Litenčicích.

„V nížinách napáchal mráz opravdu velké škody. Ztráty budou a plody, které na stromě zůstaly budou mít na sobě strupy nebo jiný mrazový defekt. V takové kvalitě půjdou spíš do moštů než na pult," postěžoval si sadař.

Ani Zdeňku Jandovi z Chvalnova letošní rok velkou úrodu na jeho zahradě nenadělil. „Všechno mi zničil mráz. Vypadalo to na náběh na vynikající úrodu a opět z toho nebude nic. Všechny stromy omrzly," uzavřel smutně Janda.