Podle aktuálních informací Kroměřížského deníku se ale zatím není moc čeho bát. Případní zahraniční běženci budou totiž například v Kroměříži ubytováni nejdříve za půl roku, pokud tedy vůbec: a navíc by se s největší pravděpodobností vůbec nemělo jednat o muslimy.

Na základě důkladných porad a jednání se Ministerstvo vnitra, odborníci na migraci a zástupci Nadačního fondu Generace 21 rozhodli, že v první migrační vlně do Kroměříže žádní azylanti nepřijdou.

„Během následujícího půl roku nikdo z migrantů, které na konci ledna hodláme přivést do Česka, nedorazí," potvrdil Deníku Jan Talafant z Nadačního fondu Generace 21 (NFG21), který přesídlování běženců do Česka koordinuje.

Uprchlíci podle něj přijedou konkrétně přímo do obce Zastávka u Brna.

„Projdou několikadenním přijímacím řízením a poté budou nejméně půl roku bydlet ve větších městech po celém Česku, Kroměříže se to ale prozatím týkat nebude," přiblížil Jan Talafant.

Dodal, že rozhodně nejde o lidi, kteří by byli nevzdělaní či jinak konfliktní. „Na seznamu jsou hlavně celé rodiny a vdovy s dětmi, jejichž situace je beznadějná. Z mužů má například vyšší odborné vzdělání celá polovina," popsal koordinátor.

Česká republika minulý rok rozhodla o přijetí 153 uprchlíků. Jejich přesun podporuje třeba i lidovecký místostarosta Kroměříže Pavel Motyčka, zdůraznil ale, že v tomto případě pouze jako soukromá osoba.

„K nám do země doputují jen iráčtí křesťané. Mezi lidmi občas vzniká panika, že jde o muslimy, jedná se ovšem skutečně o křesťany," ujistil Pavel Motyčka.

Dodal, že by v případě potřeby v Kroměříži byl fond schopen přijmout maximálně tři rodiny.

Právě koncem ledna první skupina do Česka dorazí. Část rodin si měla vzít i Bystřice pod Hostýnem, konkrétně Diakonie Českobratrské církve evangelické.

„Aktuálně je to v takové fázi, že nabídka diakonie na přijetí azylantů stále platí. Ale všechno se řeší spíše na úrovni státní, to znamená příslušná ministerstva a další státní orgány," vyjasnil situaci s uprchlíky v Bystřici mluvčí diakonie Adam Šůra.

Organizaci se ovšem například podařilo přesídlení česko-syrské rodiny ze Sýrie do Prahy. „Pokud by se v budoucnu podařil přesun uprchlíků do Bystřice, tak si lidé musí uvědomit, že by obývali rekreační středisko Sola gratia," upřesnil Adam Šůra.

Občané si údajně podle jeho slov mylně myslí, že středisko má sloužit především uprchlíkům, což není pravda. „Sola gratia je zařízením pro seniory, děti a mládež a probíhají zde duchovní setkávání," upozornil mluvčí diakonie s tím, že umístění azylantů bude jen okrajovým využitím tohoto střediska.

GLOSA šéfredaktora Lukáše Pařenici

Místo strachu úleva. Nejspíš zbytečná

Tak trochu příznačně se strach z uprchlíků, který se koncem roku šířil regionem, mění… na co vlastně? Snad na úlevu. Soudně uvažující člověk sice musel dávno vědět, že stovky syrských azylantů (jak je líčily mnohé katastrofické vize) ausgerechnet na Kroměřížsko nedorazí, ale neblahé zkušenosti třeba s obyvateli hotelu Podhoran logicky v Bystřici pod Hostýnem rezonují.

Aktuálně to tedy vypadá, že panika není na místě. Zatím nepřijde byť jen jediný uprchlík, v horizontu půl roku pak možná pár rodin, vše ale nikoli muslimové, nýbrž křesťané. Jsem docela zvědav, jestli to někdy v létě vůbec bude ještě někoho zajímat – přiznám bez mučení, tajně doufám že ne. Zbytečného humbuku už bylo i tak dost…

DANIELA ZEDNÍČKOVÁ