„Případ byl uzavřen s tím, že pachatele se dopadnout nepodařilo. Naděje je ale vždycky," míní i po letech předsedkyně tamního Občanského sdružení pro záchranu barokního hřbitova ve Střílkách Marie Skřítková.

Škoda je podle ní nevyčíslitelná, alespoň tedy z pohledu historiků a milovníků umění. Podle znalců byla cena soch vyčíslena zhruba na milion dvě stě tisíc korun, každý z ukradených artefaktů dosahoval řádově hodnoty asi sto padesát tisíc korun.

Kde pískovcové sochy ze hřbitova skončily, se policii zjistit nepodařilo, podle Marie Skřítkové však památky většinou končí v soukromých sbírkách v zahraničí.

„Setkala jsem se s odborníkem, který se touto problematikou zabývá. Podařilo se mu loni dohledat odcizené památky ze Středočeského kraje. Byly to historické kousky za miliony, které byly odvezeny do zahraničí, je však těžké je získat zpátky," přiznává Marie Skřítková.

Ze stříleckého hřbitova se v noci ze šestého na sedmého června 2001 ztratilo deset soch. Podle předsedkyně sdružení se jednalo o menší kusy, které člověk s větší silou dokázal sesadit z podstavce. „S velkými sochami může manipulovat jen jeřáb, ty menší byly ale usazeny na takzvaném trnu a daly se vysunout," vysvětlila.

Podle svědeckých výpovědí místních lidí dorazili osudnou noc na hřbitov muži s rudlem a u levé strany hřbitova měli přistaveno nákladní auto. Sošky zmizely z levé strany hřbitova mezi jednou a druhou hodinou v noci.

„Hluk prý nedělali. Nákladní auta se podle svědků pohybovala mezi druhou a třetí hodinou po obci a zastavovala na odlehlých místech a polních cestách. Směrem od hřbitova pak Hlavní ulicí projel kamion LIAZ s vypnutými světly, poznávací značky si ale nikdo nevšiml," zrekapitulovala Marie Skřítková výpovědí svědků.

Na případ byl policií sestaven speciální vyšetřovací plán, přes veškerou snahu však kriminalisté žádné stopy vedoucí k dopadení zlodějů nenašli a podstavce tak zůstávají prázdné i dnes.

„Každá socha měla určitou symboliku. Chtěli jsme pořídit jejich kopie, ale bohužel na ně zatím nebyly uvolněny peníze," shrnula Skřítková.

Barokní stavba ve Střílkách prošla ale jinak od roku 1998 velkými změnami. Opravena byla například šindelová střecha kaple a nástupní plošina, zpevněny byly obvodové zdi, vybudováno bylo nové vstupní schodiště a došlo i na restaurování třiadvaceti soch z první poloviny osmnáctého století.

„V loňském roce byl také za padesát tisíc korun opraven oltář. Na dokončení celkového restaurování interiéru kaple je však potřeba zajistit ještě dalších asi čtyři sta tisíc," upřesnila Skřítková.

Na opravu zatím také čekají tři rakve rodu hrabat Kuemburků, schodiště před kaplí, některé sochy i další části stavby. Celková obnova hřbitova si podle nynějšího odhadu vyžádá ještě dalších zhruba deset milionů korun.

Na postupně opravovanou unikátní památku se během turistické sezony jezdí dívat stovky lidí. Barokní skvost láká zájemce nejen ze všech koutů republiky, ale také obdivovatele historie a architektury z Německa, Belgie, Rakouska či Slovinska.

Před nedávnem do Střílek přijel také ministr kultury Daniel Herman. „Byla to velmi milá návštěva. Pana ministra jsem provedla po hřbitově a během rychlé prohlídky mu přiblížila historii stavby a symboliku soch. Připravili jsme pro něj také malé pohoštění, byla to velmi přátelská návštěva," pochvaluje si Marie Skřítková.

Od začátku letošní sezony přijelo zhlédnout památku přes tři tisíce lidí. Cestu si sem najdou nejen rodiny s dětmi, kteří jsou ve Střílkách ubytováni během prázdnin, ale také autobusové zájezdy, milovníci umění i běžní výletníci.

U hřbitova proto občanské sdružení nechalo vybudovat dřevěný stánek, který slouží návštěvníkům jako informační centrum.

„Prohlídky nyní děláme nejen v češtině, ale také v angličtině a němčině," upozornila Skřítková.

Zájemci, kteří si budou chtít stavbu zapsanou na seznam kulturních památek České republiky prohlédnout, ji mohou navštívit denně od 9 do 19 hodin. Za třicetikorunové vstupné se dozvědí o historii hřbitova, jeho proměnách, symbolice jednotlivých soch a mnoho dalších zajímavostí. Zájezdy platí patnáct korun za osobu plus sto padesát korun za výklad.