„Vybrala jsem si jako motiv Trnkobraní,“ představila svůj prostřený stůl Alexandra Maňasová z Hostětína na Uherskohradišťsku. Na přípravu tabule měli budoucí absolventi měsíc. Museli prostřít tak, aby se host cítil co nejlépe a aby mu chutnalo. „Trénovala jsem i doma,“ ujistila třeťačka Maňasová, která chce po prázdninách strávených na brigádě ještě studovat dvouletou maturitní nástavbu.

Zkoušející se ptali na stolování, ale třeba i na recepty. „Kolik nejvíc příborů může být prostřeno pro jednoho hosta?“ zajímala se třeba učitelka odborného výcviku Ludmila Ondrušková. Podle ní se žáci snaží a zvládají zkoušky dobře.

Tento týden jsou praktické zkoušky i ve vizovické střední škole oděvní a služeb. Příští týden začnou v otrokovické střední odborné škole. „Ve Zlínském kraji bude letos 817 absolventů učebních oborů,“ zmínil náměstek hejtmana Zlínského kraje Josef Slovák. Vloni dělalo závěrečné zkoušky v kraji 890 učňů.